Lees hier een update over uw vakantie en het coronavirus

Beste (Belgische) fietsers en wandelaars,

We schrijven 1991.

Ik heb een afspraak geregeld in mijn toenmalig kantoor, in het ondertussen onder de grond verdwenen kasteeltje te Elewijt.De collega’s kijken verbaasd op wanneer een door en door oud busje, de parking oprijdt en drie “doorleefde” mannen zich aanbieden. Hun kleding heeft blijkbaar geleden onder de weersomstandigheden maar is duidelijk net als de dragers weersbestendig.Zij hebben net een week, zware fietsrouteverkenning in Frankrijk, achter de rug, en dat heeft wat sporen en geurtjes achtergelaten. Dat herken ik maar al te goed. Sommige collega’s kunnen het gniffelen echter niet laten: “Wie heeft Herman nu uitgenodigd?” Inderdaad meer “eigenwijs” als deze heren kan je er niet uitzien.

Maar ik weet wel beter want ik heb een afspraak geregeld met Wim Veldhuijzen (†). Hij is in Nederland, dé pionier van individuele, recreatieve fietsvakanties en de founding father van Eigen-Wijze Reizen (gesticht eind 1985).

In Vlaanderen stonden deze vakanties in 1991, nog helemaal in de kinderschoenen, maar ik organiseerde toen toch ook al vooral sportieve fietsvakanties. En dus vinden we elkaar, reiken elkaar de hand en …we zijn gestart! Een overeenkomst wordt afgesloten. Met gemeenschappelijke ervaring wordt het programma Eigen-Wijze Reizen nu ook verdeeld in Vlaanderen.

Dankzij jullie, vele, lieve en dankbare klanten, groeit deze samenwerking al snel als een kool.

Ik zie jullie regelmatig op vele fiets- en vakantiebeurslocaties, wat steeds prettig is en nieuwe inspiratie oplevert. De opstart van enkele klassiekers zoals o.a. “wandelen Madeira”, “ fietsen Bolzano - Venetië”, “fietsen rond Berlijn met de Fläming, Brandenburg – Mecklenburg” en “fietsen in Puglia” is het gevolg.

De samenwerking met de EWR-medewerkers in Enschede is meer als voortreffelijk. Op die manier blijft het deel van het cliënteel afkomstig uit Vlaanderen, jaar na jaar stevig stijgen, dank dus nogmaals daarvoor.

In 2001 (uitgerekend op nine eleven!) beslis ik daarom me volledig op fiets- en wandelvakanties te concentreren en start ik, achter een mooie middeleeuwse gevel op de Leuvense Vismarkt, een gespecialiseerd kantoor voor België: Het Vakantiekader / EIGEN-WIJZE REIZEN. Onze krijtbordjes met de slogan “Fietsen en wandelen zonder bagage is actief, gezond, genieten” spreken er erg aan, ook nog steeds op erg veel vakantiesalons en fietsbeurzen. Met de komst van de website-tijden valt nadien gedurende enkele jaren, op de site een vaste, maandelijkse column van de Vlaamse wielerdichter Willie Verhegghe erg in de smaak.En zo bleven jullie maar het verschil tussen een banale tocht en een Eigen-Wijze vakantie steeds erg op prijs stellen en bleef het dus ook voor mij vele jaren een genoegen jullie te ontvangen en vele vakanties te regelen.

Maar, helaas, zoals Doe Maar zou zingen: “trillend op mijn benen” is nu ook voor mij de leeftijd van een nieuwe wending in het leven aangebroken en stop ik vanaf 2019 met de EWR- activiteiten vanuit België.

Geen nood echter, nu ik met pensioen ga, adviseer ik jullie graag de vriendelijke NL-collega’s met het werk op te zadelen. Zo kan u voor al uw vragen, advies en reservaties terecht bij het EWR-team in de Hengelosestraat 300a, 7521 AN Enschede en dat via de site www.eigenwijzereizen.be, (met chat-functie) via de mail boekingen@eigenwijzereizen.nl en de tel 0031 534303435.

(PS: Vanzelfsprekend zal ik een “verdwaalde” B-telefoon of mail met plezier blijven adviseren en de weg wijzen)

Samengevat: Het waren 28 schitterende pioniersjaren en ik wens, al wie ik over het hoofd zou hebben gezien, hiervoor nogmaals te danken. Ik hoop dat ook jullie, veel plezier hebben beleefd aan jullie gevarieerde Eigen-Wijze ontdekkingen. Een fietser, wandelaar blijft een graag geziene gast...en een beetje held!

Tot slot wens ik jullie nog veel plezante vakanties. Blijf mooie dingen beleven want … (het lijkt wel een doktersvoorschrift): “Fietsen en wandelen zonder bagage is actief, gezond, genieten”!

Tot in den draai!

Herman Uytterhoeven

Het Vakantiekader / EIGEN-WIJZE REIZEN 016.624762 vakantiekader@skynet.be