Wat een aangename verrassing!

Het was weer zo ver; een jaar of 10 geleden hebben we een stukje ‘Langs de Weser’ gefietst, een paar jaar geleden de korte ‘Drenthe Culinair’ en nu was ‘Gaasterland en Friese meren’ aan de beurt.

 

 

Na de vriendelijke ontvangst in Hotel Wymerts in Workum op vrijdag 19 juni drinken we een lekker biertje op ‘het mooiste plein van Workum’. We hebben perfect weer, zonnig, maar niet te warm.
Om half 8 aan tafel in de tuin van het hotel, genieten van de avondzon. De tapas maaltijd is lekker! De eigenaar raadt ons aan te genieten van de ondergaande zon achterin de tuin; uitzicht over de weide met daarachter het IJsselmeer. Prachtig!

De volgende ochtend, zaterdag 20 juni, na een lekker ontbijt in de tuin, krijgen we de fietsen met fietstassen uitgereikt; ze zien er prima uit en blijken uitstekend te fietsen. Na een kop koffie op hetzelfde plein als de avond ervoor beginnen we aan de tocht naar Sneek. De GPS route op m’n telefoon (MapsMe) werkt uitstekend. We hebben de routebeschrijving en de kaarten niet nodig.

De route van Workum naar Bolsward is echt heel mooi, slingerend langs rietkragen, af en toe een blik op water en veel weidse landschappen. Bolsward is een leuk oud stadje met een enorm grote kerk. Via IJlst met de prachtige zaagmolen naar Sneek, waar we overnachten in het Van der Valk hotel, een eind uit de stad. Jammer dat het hotel in de stad vol zit, Sneek is zeker de moeite waard. Maar de kwaliteit van het voor ons gereserveerde hotel is uitstekend, lekker eten en prima ruime kamers.

De volgende ochtend, zondag 21 juni, fietsen we nog even Sneek in voor een kopje koffie en het bekijken van de stad. De route van Sneek naar Langweer vinden we iets miner mooi an de route van gisteren;een paar lange rechte stukken. Na Langweer, wat een schattig dorp is, wordt de route weer mooier, we pakken zelfs ergens een pontje! Altijd leuk en onmisbaar in het waterrijke Friesland. Het volgende stadje is Sloten, een enorm mooi plekje. We fietsen daarna door de bossen in het Gaasterland en dan komen we aan in Rijs, Hotel Jans. In de tuin achter het hotel kun je lekker zitten en het eten in het restaurant was ook deze avond prima! De eigenaresse en haar personeel zijn één en al hartelijkheid.

Op maandag 22 juni beginnen we na een fijn ontbijt aan de laatste etappe van de fietstocht, van Rijs naar Workum. Onze bagage laten we in Rijs achter, die laten we niet naar Workum brengen. We moeten om 12 uur uit Workum wegrijden terug naar Oldenzaal i.v.m. verplichtingen thuis en we weten niet zeker of onze bagage op tijd in Workum zal zijn. Op weg naar huis halen we onze bagage zelf op.
We fietsen deze laatste etappe weer door het mooie Gaasterland met haar bossen; het lijkt soms net de Veluwe! Daarna trappen we tegen de wind in langs de dijken van het IJsselmeer naar Stavoren. Bij de haven drinken we een kop koffie en eten een gebakje, onze vrienden zijn 30 jaar getrouwd. Doorfietsen naar Hindeloopen, gelukkig weer met de wind in de rug. Wat een schattig stadje is Hindeloopen! Helaas hebben we geen tijd voor een pauze, we komen hoop ik nog eens terug. Mooi slingerend door het Friese land komen we netjes om 12 uur in Workum aan.

We hebben erg genoten van deze fietstocht. De dagafstanden zijn goed te doen, je kunt af en toe ergens pauzeren zonder aan het eind van de dag in tijdsproblemen te komen.
Wat is dit deel van Friesland mooi en wat heeft dit deel van Nederland een rijkdom aan water en mooie oudhollandse stadjes en dorpen. Hollandser kan je het niet krijgen, alhoewel ik niet weet of de Friezen het daarmee eens zijn. De tocht is een echte aanrader!