(Huur)fiets en fietshelm

U kunt bij de fietsvakanties uw eigen fiets meenemen of bij ons een fiets huren. Voor bestemmingen die u per trein wilt aanreizen, raden wij aan een huurfiets te boeken. Het meenemen van de eigen fiets in internationale treinen kan lastig zijn, daarom kunt u geen treinticket voor uw fiets bij ons boeken. Het gebruik van een fietshelm is uit het oogpunt van veiligheid aan te raden.

De huurfiets

De huurfietsen zijn degelijk en u kunt er probleemloos mee op pad. Soms zijn ze ons eigendom en worden ze door een lokale vakman onderhouden. In andere gevallen is een fietsenmaker of verhuurorganisatie de eigenaar.

Wij bieden huurfietsen in het algemeen aan met normale sturen, fietstas, slot en pomp. Het kan voorkomen dat de beheerder een borgsom vraagt. 
We kiezen op de meeste plaatsen voor fietsen met 24 versnellingen met derailleur, bij vlakkere tochten 3 tot 8 versnellingen in naaf.

E-bikes
Bij steeds meer fietstochten kunt u een elektrische fiets huren, let u op het symbool bij de tocht. Op een e-bike hoeft u niet persé harder te fietsen, u fietst wel altijd lichter. Natuurlijk hoeft niet het hele gezelschap een e-bike te huren.

Gereedschap en reparatie

Wij raden u aan een plaksetje en wat eigen gereedschap mee te nemen. U wordt in staat geacht zelf banden te kunnen plakken en eenvoudige reparaties uit te voeren. Dit is vooral belangrijk in verder weg gelegen gebieden, zoals in de landen rondom de Middellandse Zee. Fietsenmakers zijn hier dun gezaaid en op onze vertegenwoordigers kunt u alleen bij ernstige panne een beroep doen. 
Test uw huurfiets even voor u ermee op pad gaat. De remmen kunnen bijvoorbeeld andersom zitten in vergelijking met uw eigen fiets.

Uw huurfiets staat op uw eerste fietsdag voor u klaar en u levert uw huurfiets in op de avond vóór vertrek of 's ochtends vroeg op de vertrekdag.

Aansprakelijkheid

U bent aansprakelijk voor schade aan of diefstal van uw huurfiets. Informeert u daarom bij uw reisverzekering of die schade ook gedekt is. Bent u niet (juist) verzekerd, dan bent u zelf aansprakelijk voor de geleden schade of verlies. U kunt bij ons een speciale fietsverzekering afsluiten, zowel voor uw eigen fiets als voor uw huurfiets.
 

Uw eigen fiets

Neemt u uw fiets mee in het vliegtuig, dan betaalt u gewoonlijk op het vliegveld extra voor de fiets en eventueel de fietsdoos. De meeste luchtvaartmaatschappijen eisen dat de fiets verpakt is. 
Op Schiphol kunt u fietsdozen (ca. € 23,- per stuk) kopen om uw fiets in te verpakken. 
Dit is op andere luchthavens, zoals Zaventem, vaak niet het geval; u kunt dan bij een rijwielhandelaar vragen om een fietsdoos. De kosten voor het vervoer van uw fiets per vliegtuig bedragen ca. € 80,-, maar kunnen per maatschappij verschillen. Informeer bij onze medewerkers. U kunt ook gebruik maken van de service van www.travel-light.nl

Voor het vervoer van uw fiets per auto verwijzen we u naar de landeninformatie die u bij de reisbescheiden ontvangt. Deze bevat allerlei informatie per land, ook over fietstransport per auto.

De fietshelm 

De afgelopen jaren zijn steeds meer fietsers een helm gaan dragen.
Bij fietstochten in heuvelachtige gebieden kan een fietshelm wenselijk zijn. Soms is het wettelijk verplicht, ook al wordt dit niet altijd gehandhaafd, zoals in Spanje.
Let u vooral bij afdalingen goed op, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een fietshelm kan u bescherming bieden.