2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

(Huur)fiets en fietshelm

Je kunt bij de fietsvakanties je eigen fiets meenemen of bij ons een fiets huren. Voor bestemmingen die je per trein wilt aanreizen, raden wij aan een huurfiets te boeken. Het meenemen van de eigen fiets in internationale treinen kan lastig zijn, daarom kun je geen treinticket voor de fiets bij ons boeken. Het gebruik van een fietshelm is uit het oogpunt van veiligheid aan te raden.

De huurfiets

De huurfietsen zijn degelijk en je kunt er probleemloos mee op pad. Soms zijn ze ons eigendom en worden ze door een lokale vakman onderhouden. In andere gevallen is een fietsenmaker of verhuurorganisatie de eigenaar.

Wij bieden huurfietsen in het algemeen aan met normale sturen, fietstas, slot en pomp. Het kan voorkomen dat de beheerder een borgsom vraagt. 
We kiezen op de meeste plaatsen voor fietsen met 24 versnellingen met derailleur, bij vlakkere tochten 3 tot 8 versnellingen in naaf.

E-bikes
Bij steeds meer fietstochten kun je een elektrische fiets huren, let op het symbool bij de tocht. Op een e-bike hoef je  niet persé harder te fietsen maar je fietst wel altijd lichter. Natuurlijk hoeft niet het hele gezelschap een e-bike te huren.

Gereedschap en reparatie

Wij raden aan een plaksetje en wat eigen gereedschap mee te nemen. Je wordt in staat geacht zelf banden te kunnen plakken en eenvoudige reparaties uit te voeren. Dit is vooral belangrijk in verder weg gelegen gebieden, zoals in de landen rondom de Middellandse Zee. Fietsenmakers zijn hier dun gezaaid en op onze vertegenwoordigers kun je alleen bij ernstige panne een beroep doen. 
Test de huurfiets even voor je ermee op pad gaat. De remmen kunnen bijvoorbeeld andersom zitten in vergelijking met jouw eigen fiets.

De huurfiets staat op de eerste fietsdag voor je klaar en je levert de huurfiets in op de avond vóór vertrek of 's ochtends vroeg op de vertrekdag.

Aansprakelijkheid

Jij bent aansprakelijk voor schade aan of diefstal van de huurfiets. Informeer daarom bij jouw reisverzekering of die schade ook gedekt is. Ben je niet (juist) verzekerd, dan ben je zelf aansprakelijk voor de geleden schade of verlies. Je kunt bij ons een speciale fietsverzekering afsluiten, zowel voor je eigen fiets als voor jouw huurfiets.

Met eigen fiets in vliegtuig

Neem je je fiets mee in het vliegtuig, dan betaal je gewoonlijk op het vliegveld extra voor de fiets en eventueel de fietsdoos. De meeste luchtvaartmaatschappijen eisen dat de fiets verpakt is. 
Op Schiphol kun je fietsdozen (ca. € 23,- per stuk) kopen om je fiets in te verpakken. 
Dit is op andere luchthavens, zoals Zaventem, vaak niet het geval; je kunt dan bij een rijwielhandelaar vragen om een fietsdoos. De kosten voor het vervoer van de fiets per vliegtuig bedragen ca. € 80,-  maar kunnen per maatschappij verschillen. Informeer bij onze medewerkers. Je kunt ook gebruik maken van de service van www.travel-light.nl

De fietshelm 

De afgelopen jaren zijn steeds meer fietsers een helm gaan dragen.
Bij fietstochten in heuvelachtige gebieden kan een fietshelm wenselijk zijn. Soms is het wettelijk verplicht, ook al wordt dit niet altijd gehandhaafd, zoals in Spanje.
Let  vooral bij afdalingen goed op, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een fietshelm kan je bescherming bieden.