GPS: Global Positioning System

Voordelen GPS

Ondanks alle aandacht die wij aan onze routebeschrijvingen besteden zijn de aanwijzingen soms gecompliceerd. De techniek van GPS biedt hier grote voordelen, waarbij het genieten van de omgeving het belangrijkste blijft. In de meest gunstige situatie ervaart u het alsof u een bewegwijzerde route volgt.
Op ieder moment ziet u waar u bent. Meestal is dit op de route zoals wij beschreven hebben, maar ook als u zelf een variant maakt en (tijdelijk) van de route afwijkt. Ook afstanden tot plaatsen en restaurants zijn duidelijk.

Wat is GPS?

Via satellieten die in een baan om de aarde draaien worden signalen uitgezonden die door een GPS-apparaat ontvangen worden. Hiermee wordt uw positie op aarde met grote nauwkeurigheid uitgepeild. U moet dan denken aan een nauwkeurigheid van 5-10 meter. Door een aantal punten met elkaar te verbinden ontstaat een route die u kunt fietsen of wandelen, vergelijkbaar aan het volgen van een route op de kaart.

Fietsen of wandelen met een GPS

Bij het fietsen of wandelen kunt u ook een GPS gebruiken. Het volgen van een fiets- of wandelroute met GPS is erg prettig. Het apparaat is iets groter dan een mobiele telefoon, en u kunt het op uw fietsstuur bevestigen of lopend bij de hand houden. Eigen-Wijze Reizen heeft gekozen voor de GPSMAP62st of 60Cx met kleurenscherm, waarbij ook de topografische kaart getoond wordt. Het kaartmateriaal zoals u dat van ons kent blijft ongewijzigd. Ook voor GPS-gebruikers biedt het kaartmateriaal een extra overzicht van de route. Bij nat en bewolkt weer kan het GPS-signaal soms verzwakt doorkomen. Dan is het prettig om in de routebeschrijving of op de kaart te kunnen kijken.

Bij welke reizen zijn GPS-tracks beschikbaar? 

De afgelopen jaren hebben we een groot aantal van onze reizen geschikt gemaakt voor GPS. U vindt deze reizen met GPS-tracksdoor bij het zoekscherm 'GPS' aan te vinken. U krijgt dan alle fietsreizen en/of wandelreizen te zien waarbij GPS-tracks beschikbaar zijn. Zijn voor een reis de routes als GPS-track beschikbaar, dan ziet u in de algemene tochtinformatie over deze reis het GPS-logo.
Lees meer over onze wandelvakanties met GPS.
Lees meer over onze fietsvakanties met GPS.

Hoe boekt u een fiets- of wandelvakantie met GPS? 

Bij uw boeking van uw reis, geeft u aan dat u ook de GPS-tracks wilt ontvangen. Wij sturen u dan gratis de tracks die bij uw geboekte reis horen per e-mail toe. U laadt vervolgens de tracks op uw GPS-toestel. Behalve de GPS-routes ontvangt u ook de vertrouwde papieren routebeschrijvingen.

GPS-toestel huren

Heeft u zelf geen toestel, dan kunt u bij uw boeking aangeven dat u een GPS-toestel wilt huren. Het huren van een GPS kost u € 45,-. Ca. 4 dagen voor vertrek ontvangt u dan een GPSMAP62st of GPSMAP64s met kleurenscherm, kaart, tracks en een gebruiksaanwijzing. Als u dat wenst, kunt u ons bellen voor ondersteuning.
Als u uw reis heeft beëindigd, dient u het GPS-toestel zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen twee werkdagen aan ons te retourneren. Er zijn voldoende postzegels toegevoegd voor de terugzending.
Als u het toestel later terugstuurt, moeten wij extra kosten maken voor de verhuur van het toestel aan de volgende klant. Wij brengen u hiervoor dan € 10,- per dag in rekening.

Huurt u een GPS, dan heeft u een eigen risico van € 150,-. Dit kunt u bij ons verzekeren voor € 1,77 per GPS per dag.

Meer informatie over GPS vindt u www.gps.nl.