2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

GPS: Global Positioning System

Voordelen GPS

Ondanks alle aandacht die wij aan onze routebeschrijvingen besteden zijn de aanwijzingen soms gecompliceerd. De techniek van GPS biedt hier grote voordelen, waarbij het genieten van de omgeving het belangrijkste blijft. In de meest gunstige situatie ervaart u het alsof je een bewegwijzerde route volgt.
Op ieder moment zie je waar je bent. Meestal is dit op de route zoals wij beschreven hebben, maar ook als je zelf een variant maakt en (tijdelijk) van de route afwijkt. Ook afstanden tot plaatsen en restaurants zijn duidelijk.


Wat is GPS?

Via satellieten die in een baan om de aarde draaien worden signalen uitgezonden die door een GPS-apparaat ontvangen worden. Hiermee wordt je positie op aarde met grote nauwkeurigheid uitgepeild. Je moet dan denken aan een nauwkeurigheid van 5-10 meter. Door een aantal punten met elkaar te verbinden ontstaat een route die je kunt fietsen of wandelen, vergelijkbaar aan het volgen van een route op de kaart.

Fietsen of wandelen met een GPS

Bij het fietsen of wandelen kun je ook een GPS-toestel gebruiken. Het volgen van een fiets- of wandelroute met GPS is erg prettig. Het apparaat is iets groter dan een mobiele telefoon, en je kunt het op je fietsstuur bevestigen of lopend bij de hand houden. Eigen-Wijze Reizen heeft gekozen voor de GPSMAP62st of 60Cx met kleurenscherm, waarbij ook de topografische kaart getoond wordt. Het kaartmateriaal zoals je dat van ons kent blijft ongewijzigd. Ook voor GPS-gebruikers biedt het kaartmateriaal een extra overzicht van de route. Bij nat en bewolkt weer kan het GPS-signaal soms verzwakt doorkomen. Dan is het prettig om in de routebeschrijving of op de kaart te kunnen kijken.

Bij welke reizen zijn GPS-tracks beschikbaar? 

De afgelopen jaren hebben we een groot aantal van onze reizen geschikt gemaakt voor GPS. Je vindt deze reizen met GPS-tracksdoor bij het zoekscherm 'GPS' aan te vinken. Je krijgt dan alle fietsreizen en/of wandelreizen te zien waarbij GPS-tracks beschikbaar zijn. Zijn voor een reis de routes als GPS-track beschikbaar, dan zie je in de algemene tochtinformatie over deze reis het GPS-logo.
Lees meer over onze wandelvakanties met GPS.
Lees meer over onze fietsvakanties met GPS.

Hoe boek je een fiets- of wandelvakantie met GPS? 

Bij de boeking van jouw reis, geef je aan dat je ook de GPS-tracks wilt ontvangen. Wij sturen je dan gratis de tracks die bij jouw geboekte reis horen per e-mail toe. Je laadt vervolgens de tracks op jouw GPS-toestel. Behalve de GPS-routes ontvang je ook de vertrouwde papieren routebeschrijvingen.

GPS-toestel huren

Heb je zelf geen toestel (of smartphone), dan kun je bij je boeking aangeven dat je een GPS-toestel wilt huren. Het huren van een GPS kost je € 45,-. Ca. 4 dagen voor vertrek ontvang je dan een GPSMAP62st of GPSMAP64s met kleurenscherm, kaart, tracks en een gebruiksaanwijzing. Als je dat wenst, kun je ons bellen voor ondersteuning.
Als je je reis hebt beëindigd, dien je het GPS-toestel zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen twee werkdagen aan ons te retourneren. Er zijn voldoende postzegels toegevoegd voor de terugzending.
Als je het toestel later terugstuurt, moeten wij extra kosten maken voor de verhuur van het toestel aan de volgende klant. Wij brengen je hiervoor dan € 10,- per dag in rekening.

Huur je een GPS-toestel, dan heb je een eigen risico van € 150,-. Dit kun je bij ons verzekeren voor € 1,77 per GPS per dag.

Meer informatie over GPS vind je www.gps.nl.