2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Zwaarte van de tocht

Je hoeft bij ons echt geen getraind tourfietser of doorgewinterde wandelaar te zijn. Iedereen met enige ervaring met het recreatief fietsen of wandelen en een redelijke conditie kan bij ons terecht. Toch willen we je waarschuwen: wie nog nooit een meerdaagse fiets- of wandeltocht heeft gemaakt, raden wij aan te starten met een lichte en vlakke tocht, bijv. in Nederland, Vlaanderen of langs een rivier als de Donau. Bij twijfel is de keuze voor een standplaatshotel ook een goed idee. Hoe meer ervaring je zelf hebt opgedaan, hoe beter je de meest geschikte tocht kunt uitzoeken. Natuurlijk spelen ook de weersomstandigheden en de temperatuur een rol. Maar de belangrijkste factor bepaal je zelf, want een goede (elektrische) fiets of stevige wandelschoenen doen het halve werk.

In heuvelachtige gebieden adviseren wij een fiets met 24 versnellingen. Alleen op bestemmingen als de lage landen en op de Donauradweg volstaat een fiets met 5 of 7 versnellingen. Daarbij is de kwaliteit van het wegdek in enkele landen van belang. Maar met wat dikkere banden heb je niet echt last van oneffen­heden in de weg. In alle gevallen geldt: twijfel je, neem dan een huurfiets.

Een wandeluitrusting bestaat uit schoenen met een goed profiel in de zool en stevigheid voor de enkels. Er zijn speciale wandelsokken verkrijgbaar die goed ventileren en bij de teen geen hinderlijke naad hebben. Bij de betere sportzaken kun je een deskundig advies inwinnen.

Voor onze zwaarte-indeling gebruiken we symbolen met daarin de getallen 1 tot 5.

We houden daarbij rekening met:

Als er bij een tocht 2 afstanden per dag worden genoemd, dan is dit niet altijd een keuze voor de klant. Soms is het ook afhankelijk van welke hotels beschikbaar zijn. De agent verdeelt het wél altijd zo, dat de gemiddelde afstand nooit meer is dan 60 km. 

Fietsen

Zwaarte 1:

De lichtste fietsvakantie: de tocht loopt vrijwel vlak, met soms een flauwe helling (of even pittig maar kort). Het hoogteverschil is hoogstens 100 meter. De dagafstanden zijn meestal niet meer dan 55 km per dag. Helemaal vlak fietsen kun je alleen in Nederland, Vlaanderen en langs rivieren als de Donau.

Zwaarte 2: 

Steile hellingen zijn kort, langere hellingen zijn niet steil, zodat je redelijk makkelijk boven komt. Het landschap is meestal glooiend tot heuvelachtig. Op vlakker terrein zijn de etappes soms wat langer, tot ca. 70 km per dag.

Zwaarte 3: 

Zo af en toe langere en steilere hellingen, zonder dat deze overheersen. De dagafstanden variëren van ca. 35 tot ca. 70 km.

Zwaarte 4: 

De hellingen zijn steiler en langer: het fietsen vraagt dus meer kracht en een goede conditie. Het landschap heeft een bergachtig karakter.

Zwaarte 5: 

Fietsen in pittig heuvelland of zelfs bergen met veelal wat langere etappes (tot ca. 90 km). Zo’n sportieve tocht vereist een goede conditie.

Wandelen

Zwaarte 1: 

De lichtste wandelvakantie: de tocht loopt vrijwel vlak, soms even over glooiend terrein. Dagafstanden tussen de 10 en 20 km. Gemiddeld 5 km per uur wandelen.

Zwaarte 2: 

Langere etappes en/of meer glooiend tot heuvelachtig terrein. Dagafstanden liggen meestal tussen de 15 en 25 km. Gemiddeld 4 km per uur wandelen.

Zwaarte 3: 

De hoogteverschillen zijn beduidend groter. De routes gaan door middenbergland, vaak voorlopers van bergketens of over wat moeilijker begaanbaar terrein. Dagafstanden meestal tussen­ de 15 en 25 km. Gemiddeld 3 tot 4 km per uur wandelen.

Zwaarte 4: 

Bergachtig terrein met vaak hoogteverschillen rond de 800 tot 1000 meter. Dagafstanden meestal tussen de 15 en 25 km. Gemiddeld 3 km per uur wandelen.

Zwaarte 5: 

Routes door het hooggebergte. Dagafstanden ook hier meestal tussen de 15 en 25 km, maar de tochten vereisen een goede conditie en ervaring. Gemiddeld 2 tot 3 km per uur wandelen.