Lees hier een update over uw vakantie en het coronavirus
Reizen vanaf nu

Fietsvakantie Friese steden en meren

trektocht in Nederland

De elfstedentocht op de fiets

 • LOGIES EN ONTBIJT, halfpension mogelijk
 • 7 dagen

 

vanaf € 520,-
Prijzen en data
Herfst GPS Routeboekje Elektrische fiets Benelux

Wij hebben van 13 t/m 19 juni met 6 personen jullie Friese steden en meren fietsvakantie mogen genieten.
In 1 woord: GEWELDIG !!
We hadden de hele week fantastisch weer wat zeker het... Lees review

Mariette Timmermans

» Lees meer reviews

Fietsvakantie Friese steden en meren

Het waterrijke Friesland leent zich niet alleen voor schaats- en zeiltochten, u kunt er ook prachtig fietsen. De vele goed gemarkeerde fietspaden brengen u in alle elf Friese steden, die een genot voor het oog zijn. Ook maakt u uitgebreid kennis met het Friese merengebied. U fietst langs meren, over dijken en door weilanden en, waar dat nodig is, brengen voet- en fietsveren u naar de overkant van vaarten en ‘brekken’.

Luxe variant
Tijdens de luxe variant overnacht u meestal in ruimere, luxere kamers en krijgt u indien u half pension boekt soms een viergangendiner geserveerd. U overnacht in Harlingen i.p.v. Franeker. 

» Lees meer

Veelgestelde vragen over Friese steden en meren

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over de fietsvakantie Friese steden en meren:

De fietsvakantie Friese steden en meren start in Leeuwarden (Friesland) en eindigt in Leeuwarden (Friesland).

De fietsvakantie Friese steden en meren duurt 7 dagen. Ook de luxe variant duurt 7 dagen.

Tijdens de 7 daagse fietsvakantie fietst u elke dag een fietstocht (etappe) waarbij u de mooiste bezienswaardigheden bezoekt. Uiteraard kiest u zelf of u het programma volgt of van afwijkt.

De totale lengte van de fietsvakantie is tussen de 255 kilometer en 320 kilometer. Dagelijks fietst u ongeveer tussen de 33 en 55 kilometer.

Met de fietsvakantie Friese steden en meren ontdekt u het prachtige landschap van Friesland en de bruisende elf steden. Ook maakt u kennis met de indrukwekkende meren in Friesland. Fiets langs meren, over dijken en door weilanden. Tijdens de fietsvakantie is alles van A tot Z geregeld. Van overnachtingen in hotels met bagagevervoer tot aan routebeschrijvingen en eventueel GPS of huurfietsen. Wilt u ontspannen op vakantie? Kies dan voor de volledig verzorgde fietsvakantie Friese steden en meren van Eigen-Wijze Reizen.

Reviews fietsvakantie - Friese steden en meren

Deel uw ervaring


Lees de verhalen van onze klanten

Wij hebben van 13 t/m 19 juni met 6 personen jullie Friese steden en meren fietsvakantie mogen genieten.
In 1 woord: GEWELDIG !!
We hadden de hele week fantastisch weer wat zeker het genieten heeft bevorderd maar de reis was sowieso geweldig.
Een duidelijk boekje ( elk echtpaar 1 boekje ) met de routebeschrijving en de weetjes over de plaatsen waar je allemaal komt met de fiets.
Goede hotels met heerlijk ontbijt en diner ( wij hadden halfpension geboekt ).
Volgens de lokale inwoners van de plaatsen langs de route is de route die Eigen-Wijze Reizen uit heeft gezet veruit de mooiste!

2022 - Mariette Timmermans

De Friese elf steden reis een mooie historische en landschappelijke verrassing

2021 - L. Sand

Wij zijn heel tevreden. Echt een aanrader. Wij hebben nu al besloten dat we volgend jaar bij jullie de Fietstocht rond het IJsselmeer bij jullie zullen boeken.

2021 - E. van Waes

"Prima reis om te doen, duidelijke beschrijvingen. Wij troffen het wel met het weer. Geen wind/regen. Accu van de E-bike nauwelijks gebruikt.
Twee hotels waren ver onder de maat, de anderen uitstekend. In het Franeker hotel ""de Doelen"""" was de kamer oud, kleine douche, geen bergruimte, geen wifi.
Hotel Jans in Rijs was puur slecht. Oud vervallen ""tuinhuis"" bleek een muffe halve caravan te zijn. Slechte bedden, oude douche. Praktisch geen ruimte om je te keren. Eerst goed luchten.
De fietstochten waren geweldig, door landerijen, over bruggetjes.
"

2021 - H. Koopmans

Fantastische fietstocht gehad, een opmerking hotels prima , maar 3x van de 6 keer moesten we met koffers een steile trap op zonder lift aanwezig dat moet je senioren eigenlijk niet meer aandoen

2021 - Anoniem

Mooi, reis en mooie tochten. Hotels waren niet allemaal met een lift en dat was soms best klauwteren met de bagage.

2021 - Anoniem

De reis was in één woord geweldig, kwam natuurlijk ook door het schitterende weer wat we gehad hebben! Prachtige route’s in een prachtige provincie! We hebben genoten!

2021 - Ben Mues

Mooie routes, maar het weer zat tegen. Kwaliteit hotels en diner heel wisselend.

2021 - Anoniem

Leuke afwisselende tocht, zeker de eerste dagen. Met name Sneek, Sloten , Lemmer en Hindeloopen waren een verrassing! Vanaf Franeker wordt het wat eentoniger. Hotels in het algemeen goed, hoewel het ontbreken van een lift wel een uitdaging was ( voor senioren..) zeker bij steile trappen of zelfs een wenteltrap. Ook waren diverse kamers aan de krappe kant en lagen soms in de afzuiglucht van de keuken.! Ontbijt was afwisselend van minimaal (Workum) tot uitstekend(Lemmer). Halfpension raden wij af omdat je toch regelmatig elders moest dineren en de keuzevrijheid beperkter was terwijl de prijzen echt niet veel verschilden met a la carte. Bovendien bleek in enkele gevallen de kwaliteit tegen te vallen. Personeel in het algemeen vriendelijk. De afstanden mogen best wat langer zijn gemiddeld en wat vaker dichter bij de meren fietsen zou de tocht nóg aantrekkelijker maken!( natuurlijk kun je zelf afwijken van de route..) Het bijbehorende routeboekje met mooie foto`s was van uitstekende kwaliteit! Deze formule is absoluut voor herhaling vatbaar in andere delen van Nederland of Europa!

2021 - Anoniem

Prima fietsreis, afstanden goed te doen , duidelijke beschrijving van omgeving en de knooppunten.

2021 - Anoniem

Was niet de eerste keer met Eigenwijze Reizen en wederom perfect geregeld, grote aanrader!

2021 - Jacqueline Goverse

Een mooie fietstocht door het Friese land met goede verzorging en route beschrijving

2021 - Anoniem

Een prachtige Elfstedentocht gefietst langs mooie Friese dorpjes, hartstikke leuk! De hotels waren uitstekend. Vriendelijk personeel die met goede tips kwamen om ergens te gaan eten. (Ook bij hotels kon je dineren maar dat kan snel vol zijn).
In Dokkum heeft mijn man Bonifatius gezien op de tegel in de badkamer waarop de aardige meneer van de receptie vroeg of dat niet in tuin was….wrs is hij daar toch een keer verschenen….
Al met al….een toffe reis!

2021 - Anoniem

Prachtige reis langs mooie dorpen, water en weilanden. Het waait er wel.

2021 - Anoniem

"Het was een prachtige fietstocht. Mede door het heerlijke nazomerse weer hebben we een super vakantieweek gehad.
We hebben wel een opmerking wat betreft het vervoer van de bagage: Bij de recepties werd gezegd dat de bagage om 9.00 uur ingeleverd moest worden voor vervoer: 10.00 uur zou beter zijn. De fietstocht was de laatste dag niet zo lang. Er waren om 12.30 uur al mensen terug in het hotel in Leeuwarden. Omdat ze nog ver moesten reizen naar huis. Maar toen moesten ze uren wachten op de koffers!! Die kwamen nl. pas om 15.30 uur in het hotel. Dit zou beter geregeld moeten worden."

2021 - Anoniem

De reis is goed georganiseerd, bewegwijzering klopt prima. Het aantal horecagelegenheden onderweg is vaak klein, het is zaak om hier tevoren goed aandacht aan te besteden. De stadjes in de route zijn een mooie afwisseling in een (heel) groen vlak en waterrijk landschap. De hotels zijn prima voor een fietsvakantie!!!

2021 - Jac Leijtens

Prachtige routes, duidelijk aangegeven, in een wisselend landschap, zelfs door de weilanden tussen de koeien, paarden en schapen door gefietst. Absolute aanrader!

2021 - Anoniem

"het was de eerste fietsvakantie voor ons. alles loopt prima. mooi natuur en lekker eten. goed georganiseerd!"

2021 - Anoniem

Verrassend leuke rondreis door Friesland. Fietsafstanden zijn goed te doen. Ook zonder e-bike. Je moet wel mazzel hebben met het weer (en dus liefst geen regen of harde wind) ...

2021 - Anoniem

"Jammer dat de route van Dokkum naar Leeuwarden niet langs de Bonckevaart loopt je ziet dan niet de finishboog en deze is wel leuk om te zien zijn er zelf heen gefietst want de finishboog geeft toch een voldoening van de hele fietstocht. Wat betreft de hotels sprong hotel de abdij in Dokkum er in positieve zin uit met prachtige kamers en een geweldige keuken."

2021 - Anoniem

Het was voor ons de eerste keer maar zeker voor herhaling vatbaar om met eigenwijze reizen te gaan. Super geregeld.

2021 - Anoniem

De Friese meren tocht brengt je langs pittoreske plaatjes als Sloten, Stavoren, Workum, Franeker, Harlingen en Dokkum. Ook de startplaats Leeuwarden is een bezoek waard. We hadden wisselende hotels. Soms zeer goed maar ook een keer (Fletcher Hotel Leeuwarden) wat minder. Parkeren in Leeuwarden is erg duur. Wij hebben onze autos dan ook bij vdValk hotel Leeuwarden geparkeerd. Is daar gratis en je spaart dan ook snel 60 euro uit.

2021 - Piet Helmons

Mooie reis, jammer genoeg veel regen de eerste dagen. qua omgeving een echte aanrader!

2021 - Lia Heijink

"Harlingen ligt centraal. Leuk sloepenverhuur Ouwe Seun, zeker de moeite waard.
Dagje met Zeilschip en fiets mee ook aan te bevelen "

2021 - Anoniem

Mooie en afwisselende tocht, afstanden ook zonder e-bike goed te doen, veelal prima hotels/maaltijden

2021 - J. van den Hark

Echt een aanrader. Heel vlotte, duidelijke, correcte,... behandeling, organisatie. Reizen met eigenwijze-reizen is zeker een aanrader.

2020 - anoniem

Leuke afwisselende tocht

2020 - anoniem

We hebben een fijne fietstocht gemaakt door Friesland. De afstanden tussen de hotels waren prima. Konden daardoor ook nog de overnachting plaatsen bekijken en hadden onderweg genoeg tijd voor wandelingen. Prima hotels met afgesloten fietsenhokken. Heerlijk gegeten in ons hotel in Workum en Rijs. Het eten in Sneek was beduidend minder. Lauwe soep en weinig keus. Soep werd wel nog even opgewarmd maar dat hielp niet veel.

2020 - anoniem

Mooie fietsreis, zeker een aanrader, prachtige natuur, mooie authentieke dorpjes en boerderijen. Aan te raden is een e-bike te huren of mee te nemen, met gewone fiets is het flink doortrappen zeker door de wind die er bijna altijd is.

2020 - anoniem

Leuke reis. Afstanden prima te doen en ook nog voldoende tijd voor sightseeing.

2020 - H.Corstjens

Leuke reis, maar wel een beetje eentonigheid ervaren, vooral veel weilanden gezien, en heel veel wind gevoeld. Maar het was dan ons ook onze 3e keus omdat de andere reizen vol zaten, zoals Vennbach en Zeeland.

2019 - anoniem

Dit was een prachtige reis, prachtige fietsstreek goede organisatie koffer altijd op tijd, hotels hadden veel verschil maar het is telkens maar een nacht dus volgende dag een ander

2019 - anoniem

Eigenwijze Reizen en de Friese meren en steden Dat is ""Fietsen in het heden met 'n blik in het verleden'. Gastvrij logeren en een prachtig traject De match Eigenwijze Reizen en het Friese land is perfect. Een volgende keer gaan wij weer graag met u 'in zee'. Want écht: "Wij zijn meer dan tevree".

2019 - gerrit besseling

Het is een hele mooie fietsvakantie zo rond de friese elfsteden, alleen4 van de 6 hotels hadden geen lift. Dan is het erg moeilijk boven komen op zeer smalle trappen. Voor ons was het al moeilijk. Laat staan als mensen zo rond de 70 jaar dit allemaal zelf moeten doen. De ene dag naar boven de andere ochtend weer naar beneden.

2019 - Corrie Borst

Fietsen in Friesland! Wij hebben ervan genoten. De route via de knooppunten volgt mooie landschappen en interessante steden. Je krijgt de gelegenheid alle steden van de beroemde Elfstedentocht te bezoeken. De hotels waar we gelogeerd hebben voldeden aan de verwachtingen (op één uitzondering na) en het diner dat we op de verschillende plekken voorgeschoteld kregen heeft ons telkens goed gesmaakt. Als je het ziet zitten om de Friese wind te trotseren is deze tocht zeker een aanrader.

2019 - Van haecht Magda

"Om te beginnen hadden we mooi weer, dat helpt. Maar, de route, de hotels en het eten was super. Op de voorlaatste dag hadden we moeite om ergens tussen de middag wat te eten en waren we uiteindelijk blij met een broodje van de Spar.
Dat en zadelpijn waren de enige minpunten op deze vakantie."

2019 - anoniem

Een heel fijne fietstocht waarbij je een heel volledig beeld krijgt van de verschillende aspecten van de natuur en cultuur in Friesland

2019 - anoniem

Mooie tocht door het weidse landschap van Friesland. (Je ziet altijd minimaal één kerktoren) Leuke mix van meren en elfsteden. Bij deze warme periode krijgt Hotel de Gulden Leeuw, in Workum, een bonus door de airco op de kamer!

2019 - Jacques

Mooie route. Mooie weidse omgeving. Leuke hotels.

2019 - anoniem

De Elfstedentocht op de fiets is een aanrader!

2019 - Greet van der Wiel

Prachtige fietsroute, prima hotels, lekker eten 's ochtends en 's avonds, alles goed geregeld.

2017 - Jos Storms

Fantastisch fietstocht met hele goede hotels op mooie locaties, door een gastvrij Friesland, met idd eigentijdse routes langs 11 steden

2017 - Bert Kooijmans

Bijzonder mooie en veelal autovrije routes

2016 - Peter Hoes

Friesland is een mooie provincie, met mensen die opvallend vriendelijk zijn. Een verademing voor iedereen.

2016 - Jan van Heur

Neem niet teveel bagage mee, want in sommige hotels moet je je koffer of tas de trappen opsjouwen.

2016 - M. Noort

mooie , groene route, goed te fietsen voor mensen die een rustige fietsvakantie willen hebben.en fijne hotels.

2016 - Monique

Augustus 2014:
Wij hebben net de Friese steden en meren tocht gefietst.
Erg leuke tocht, goed georganiseerd en erg goede fietsen.
Het eten was bij alle hotels van goede kwaliteit. De hotelkamers bij de een wat ruimer dan bij de ander.
Dhr. Van Rijn

2015

Reisinformatie Friese steden en meren

De hier getoonde prijzen en data zijn onder voorbehoud

 • Reisdata: 1 maart t/m 31 oktober
 • Aankomstdag: iedere dag
 • Toeslag eenpersoonskamer:  € 225,-
  Toeslag eenpersoonskamer luxe variant: € 285,-
 • Toeslag halfpension: € 185,- p.p.
  Toeslag halfpension luxe variant: € 260,- p.p.
 • Huurfiets (excl. fietsverzekering): € 80,- p.p.
  Verlenging € 10,- p.p. per dag
 • E-bike (excl. fietsverzekering): € 200,- p.p.
  Verlenging € 25,- p.p. per dag
 • Extra nacht(en) Leeuwarden LO:  € 70,- p.p. per nacht
  Extra nacht Leeuwarden eenpersoonskamer LO: € 125,-
  Toeslag halfpension extra nacht Leeuwarden: € 35,- p.p.

Inclusief

 • 6 nachten verblijf op basis van LO of HP
 • Bagagevervoer tot Leeuwarden
 • Routebeschrijving met kaarten

Exclusief

 • Fietshuur
 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting
 • Entreeprijzen, transfers etc. die niet bij inbegrepen vermeld staan

Bijzonderheden

 • Parkeren: parkeergarage ca. € 9,- per dag
 • De huurfiets is exclusief fietsverzekering. U kunt à € 1,77 per dag een aparte fietsverzekering bij Eigen-Wijze Reizen afsluiten. Uw reisverzekering voorziet vaak niet in een fietsverzekering tegen schade en/of diefstal.
Boek nu

Prijzen en data - Friese steden en meren

Routekaartje Friese steden en meren

Fietsroutes Friese steden en meren

Luxe variant
Deze tocht heeft ook een luxe variant. U overnacht dan in ruimere, luxere kamers. U overnacht in Harlingen i.p.v. Franeker. 

Dag 1 Aankomst in Leeuwarden

De tocht begint en eindigt in Leeuwarden, de gezellige hoofdstad van Friesland. In de historische binnenstad staan vele monumenten.

Dag 2 Van Leeuwarden naar Sneek 40 of 54 km

Op de eerste fietsdag komt u langs de terpdorpen Boksum, Weidum en ­Reduzum en ziet u de eerste kop-hals-rompboerderijen.­ Na Jirnsum fietst u over de oever van het  Sneekermeer naar Sneek. Op dezelfde dag kunt u nog een rondrit maken naar IJlst, de derde van de elf Friese steden, en een bezoek brengen aan de nog volop in gebruik zijnde houtzaagmolen De Rat.

Dag 3 Van Sneek naar Gaasterland of Lemmer 47 tot 52 km

U fietst midden door het Friese meren­­gebied naar Sloten, de kleinste van de Friese Elfsteden. Fraaie koopmanshuizen langs de gracht herinneren nog aan de vroegere rijkdom van dit oude vestingstadje. Langs het Slotermeer komt u in Balk. Door de Gaasterbossen fietst u naar het glooiende kustlandschap langs het IJsselmeer. U hotel staat hier in Gaasterland of in de havenplaats Lemmer.   

Dag 4 Van Gaasterland of Lemmer naar Workum 33 tot 65 km

U fietst lange tijd langs het IJsselmeer.­ Via Stavoren, het oudste stadje van Friesland, komt u in ­Hindeloopen, beide met fraaie 17e eeuwse ­huizen. Vervolgens rijdt u langs de Fluessen naar Gaastmeer. U bereikt het kleine watersportdorp met een fiets- en voetveer. Uw hotel­ staat in Workum, waar een bezoek aan het Jopie ­Huisman-museum zeker de moeite waard is. U kunt ook kiezen voor de korte variant rechtstreeks van Hindeloopen naar Workum.

Dag 5 Van Workum naar Franeker 55 km

Deze fietsdag fietst u over een prachtig fietspad langs de Flakke en Aldegeaster Brekken naar Bolsward. Deze ooit op drie terpen aan de voormalige­ Middelzee gelegen stad heeft een fraai centrum met grachten en tientallen monumenten. Hierna gaat u door naar Harlingen.­ De belangrijkste havenstad van Friesland heeft een rijke geschiedenis en ­gezellige terrassen aan het water. Vervolgens fietst u verder­ naar de voormalige universiteitsstad Franeker, met het oudste­ ­­werkende planetarium ter wereld.

Dag 6 Van Franeker naar Dokkum 53 km

Na ­Franeker fietst u noordwaarts over schelpen­paadjes en smalle dijkwegen door de polder het Bildt. Voorbij Nieuwebildtzijl fietst u langs de zeedijk en via de ­dorpen ­Ferwert en Birdaard bereikt u Dokkum, de meest noordelijke stad van Nederland.­ ­

Dag 7 Van Dokkum naar Leeuwarden 26 of 40 km en vertrek

Op de laatste fietsdag kunt u eerst een ommetje ­maken naar Holwerd. Vervolgens rijdt u over het jaagpad langs de ­Dokkumervaart door het bekende Elfstedentochtdorp ­Bartlehiem, voordat u terugkeert in Leeuwarden.

 


Boek nu

 

Maak het uzelf gemakkelijk

Alle informatie over deze reis op uw gemak nalezen?
Dat kan!

Uw wensen staan centraal

Binnen ons aanbod staan uw wensen centraal. Wilt u reizen op andere dagen of de vakantie uitbreiden met extra dagen? Onze medewerkers zitten voor u klaar en informeren u graag over de mogelijkheden.

bel +31 (0)53 430 34 35

Misschien vindt u deze tochten ook interessant

Hollands Waterlandschap - Nederland - Groene Hart

Fietsvakantie    4 of 7 dagen    trektocht

Herfst GPS FVW Tocht Elektrische fiets Benelux Hondje
 • Hotels met bagagevervoer
 • Utrecht, Weesp, Nieuwkoop, Gouda, Kinderdijk
 • Ontspannen fietsen door het Groene Hart
 • Loosdrechtse Plassen
 • Kasteel De Haar bij Haarzuilens
 • Dagafstand 26-56 km
vanaf 375,-

Berlijnse meren - Duitsland

Fietsvakantie    8 dagen    trektocht

GPS Elektrische fiets Hondje
 • Hotels met bagagevervoer
 • Berlijn, Potsdam, Brandenburg, Groß Behnitz, Oranienburg
 • Fietsen langs kastelen en meren rond Berlijn
 • Slot Sanssouci in Potsdam
 • Meren Krumme Lanke, Schlachtensee en Wannsee
 • Dagafstand 27-65 km
vanaf 740,-

Harlingen - Nederland - Friesland

Fietsvakantie    5 dagen    standplaats

GPS Elektrische fiets Benelux Herfst
 • Hotel Anna Casparii (indien volgeboekt Hotel Harlingen)
 • Bolsward, Franeker, Terschelling, Vlieland
 • Friese steden en waddeneilanden
 • Natuurgebied de Boschplaat
 • Planetarium Eise Eisinga in Franeker
 • Dagafstand 21-51 km
vanaf 375,-

Gaasterland en Friese meren - Nederland

Fietsvakantie    4 dagen    trektocht

GPS Elektrische fiets Benelux
 • Hotels met bagagvervoer
 • Workum, Sneek, Rijs, Lemmer
 • Waterrijke Friese steden en vergezichten
 • Jopie Huisman museum in Workum
 • Stavoren, Hindeloopen, Slotermeer
 • Dagafstand 32-45 km

INCL. HALFPENSION

vanaf 420,-