2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Fietsvakantie Friese steden en meren

Het waterrijke Friesland leent zich ook voor prachtig fietstochten. Deze trektocht brengt je in alle elf Friese steden. Je fietst langs meren, over dijken en door weilanden en stapt hier en daar per voet- of fietsveer over. » lees meer over Fietsvakantie Friese steden en meren

 • Leeuwarden, Sneek, Lemmer, Gaasterland, Workum, Franeker, Dokkum
 • De elfstedentocht op de fiets
 • Jopie Huisman-museum
GPS E-bike Zwaarte zwaarte_1
 • Fietsvakantie
 • Trektocht
 • 7 dagen
 • Individueel
vanaf 670 p.p.
excl. bijkomende kosten
Prijzen en data
vanaf 670 p.p.
excl. bijkomende kosten
Prijzen en data

It giet oan: de Elfstedentocht

Leeuwarden, Sneek, Workum, Dokkum… Gaat het nu eindelijk weer eens gebeuren? Jazeker: it giet oan. Eindelijk weer een Elfstedentocht. Deze keer zonder de nodige ontberingen, maar wel met alle elf steden. In zeven dagen fiets je langs vaarten en sloten, over bruggetjes en door idyllische dorpen als Stavoren en Hindeloopen. Zet je fiets er even aan de kant en slenter langs de fraaie grachten met zicht op de historische wallen en waterpoorten.

Leven in je lijf

Je start in Leeuwarden en bind je schaatsen aan… eh pardon, springt op het zadel voor mooie tochten naar Sneek, IJlst, Sloten Lemmer, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Holwerd, Bartlehiem. En als je de Bonkevaart bereikt, moet je denken aan het bekende refrein: “Ook al ben je nog zó wankel, zijn je benen stram en stijf. Na de finish brengt een borrel, wel weer leven in je lijf.” 

SneekSneek

Oudste planetarium

Ruim vierhonderd jaar geleden deed de Italiaanse Galileo Galileï de eerste astronomische ontdekkingen met een telescoop. Die telescoop werd overigens kort daarvoor in Nederland uitgevonden. In 1608 werd een patent aangevraagd door de in Middelburg (Zeeland) woonachtige Johannes (Hans) Lipperhey voor een ‘seecker instrument om verre te sien’. Veel later, in mei 1774, brak grote paniek uit toen Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan dicht bij elkaar aan de hemel stonden. Het einde was nabij, dacht men. Om dat te ontkrachten, bouwde de toen 30-jarige Eise Eisinga - met zijn grote kennis van sterrenkunde - in zijn woonkamer in Franeker een model van het zonnestelsel. Dat model werkt nog steeds en is daarmee het oudste werkende planetarium ter wereld.

Beroemde spionne

Je hoeft geen spion of spionne te zijn om te ontdekken dat Leeuwarden graag z’n geheimen prijsgeeft. Aan Kelders 33 staat het geboortehuis van Margaretha Geertruida (Griet) Zelle, beter bekend als spionne Mata Hari. Ze werd er in 1876 geboren en viel later op als hofdame en exotisch danseres. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze als spion gerekruteerd. Die rol heeft ze niet lang vervult. In 1917 beschuldigden de Fransen haar van dubbelspionage. Dat kostte haar de kop. Maar of ze werkelijk een dubbelspion was, is nog altijd de vraag. Deze discussie droeg bij aan haar legendevorming. Je kunt het huis bezoeken, en ook het Fries Museum (Wilhelminaplein 92) geeft graag de geheimen van deze legende prijs.

Vodden, onderbroeken en meer

Een rood hemd, onderbroeken, vodden, poppen, een hondenkar met oude schoenen… Jopie Huisman (1922-2000) maakte realistische schilderijen van alles wat hij om zich heen zag. Hij was een autodidact schilder en tekenaar, ofwel: hij had deze kunst zichzelf aangeleerd. En dat hij het kon, bewijst het feit dat hij al over een eigen museum bezat voordat hij overleed. Daar zouden grote Nederlandse schilders jaloers op zijn geweest. Op latere leeftijd verkocht hij geen schilderijen meer, maar gaf hij ze weg aan vrienden en andere mensen die het volgens hem verdienden. Maar er bleven genoeg over om te bekijken in het museum. Adres: Noard 6 in Workum.

Leeuwarden

Wanneer ga jij deze reis maken?

Fietsvakantie Friese steden en meren

Prijzen en data

Route informatie

Het waterrijke Friesland leent zich niet alleen voor schaats- en zeiltochten, je kunt er ook prachtig fietsen. De vele goed gemarkeerde fietspaden brengen je in alle elf Friese steden, die een genot voor het oog zijn. Ook maak je uitgebreid kennis met het Friese merengebied. Je fietst langs meren, over dijken en door weilanden en, waar dat nodig is, brengen voet- en fietsveren je naar de overkant van vaarten en ‘brekken’.

Luxere variant
Tijdens de luxere variant overnacht je meestal in ruimere, luxere kamers en krijgt je indien je half pension boekt soms een viergangendiner geserveerd. Je overnacht in Harlingen i.p.v. Franeker. 

Fietsvakantie Friese steden en meren

Luxere variant
Deze tocht heeft ook een luxere variant. Je overnacht dan waar mogelijk in ruimere, luxere kamers. Bovendien overnacht je dan in Harlingen i.p.v. Franeker. 

Reisinformatie

Inclusief

 • 6 nachten verblijf op basis van logies en ontbijt of halfpension
 • Bagagevervoer tot Leeuwarden
 • Routebeschrijving, kaarten en navigatie-app op je smartphone.

Exclusief

 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting
 • Entreeprijzen, transfers etc. die niet bij inbegrepen vermeld staan

 • Reissom niet inclusief huurfiets
 • Huurfiets (excl. fietsverzekering): € 75,- p.p. 
  Verlenging: € 10,- p.p. per dag
 • E-bike: (excl. fietsverzekering): € 150,- p.p.
  Verlenging: € 25,- p.p. per dag
 • Fietsverzekering: Je kunt à € 1,77 per dag een aparte fietsverzekering bij Eigen-Wijze Reizen afsluiten. Een reisverzekering voorziet vaak niet in een fietsverzekering tegen schade en/of diefstal.
 • Bij het reserveren van een huurfiets/e-bike vragen wij (achteraf) naar de lichaamslengte zodat wij kunnen zorgen voor een passende fiets.
 • Lees meer over huurfietsen en fietshelmen

Hier zie je een overzicht van de accommodaties waar wij gebruik van maken voor deze tocht. Ze zijn met zorg door ons geselecteerd. Het kan zijn dat er geen beschikbaarheid meer is op de door jou gewenste datum, in dat geval maken wij gebruik van alternatieve hotels. De alternatieve hotels zijn van gelijke categorie en kwaliteit. Bij afwijkende prijzen waar sprake is van een toeslag op de reissom nemen wij eerst contact op met de boeker.

 • Oranje hotel, Leeuwarden
 • Hotel de Stadsherberg, Sneek
 • Hotel-Restaurant Jans, Rijs
 • De Workum, Workum
 • De Doelen, Franeker
 • Boutique hotel Dokkum, Dokkum

Bij de luxe variant overnacht u in Sneek in Hotel van der Valk, en in Dokkum in Hotel de Abdij. In de andere hotels betreft dit een kamerupgrade. De luxe variant is op dit moment alleen telefonisch te boeken.

Dit vonden anderen van de

Fietsvakantie Friese steden en meren

Friesland
Friesland
Friesland fietsvakantie
Friesland fietsvakantie
Ijlst
Ijlst

Prijzen en data

Stel je reis samen

Startdatum

Dit is de eerste dag van je fietsvakantie. Desgewenst kan je later een extra overnachting bijboeken vóór de startdatum van je fietsvakantie.