Reizen vanaf nu

Fietsvakantie Langs de Maas

trektocht in Nederland België Frankrijk

Vanaf Maastricht door de Ardennen naar Sedan

 • LOGIES EN ONTBIJT
 • 8 dagen
Nazomer korting
prijs op aanvraag
Prijzen en data
GPS Elektrische fiets Benelux

De fietsroute langs de Maas was fantastisch. We zijn begonnen in 's Gravenvoere in hotel Blanckthys. Met een touringcar zijn we naar Sedan gebracht. Het was gelijk een kennismaking met de andere vakan... Lees review

Anoniem

» Lees meer reviews

Fietsvakantie Langs de Maas

 

Deze makkelijke fietstrektocht ,niet ver van huis, leidt u langs de mooie rivier de Maas door drie landen. De rivier voert u vanuit het zuiden van Nederland dwars door de groene Belgische en Franse Ardennen naar het Franse Se­dan. Of de andere kant op. U fietst grotendeels over gemarkeerde fietspaden, vlak langs de meanderende rivier. Soms hebt u uitzicht op wijngaarden en een glooiend landschap, en soms ziet u hoge en steile hellingen en rotswanden vlak naast u. 

Lees het artikel 'Verwenwandelen in de Ardennen' in ons online-magazine:
Denemarken Kopenhagen

» Lees meer

Veelgestelde vragen over Langs de Maas

Hotel Novotel in Maastricht of Hotel Blanckthys in 's-Gravenvoeren, Mercure Hotel Liège City Centre of Hotel Ibis Liège Centre Opéra, Hotel les Jardin de la Molignée in Anhee of Hotel Ibis Dinant, Hotel Saint Hubert of Hotel le Clos Belle Rose in Haybes, Hotel Kyriad in Charleville-Mézieres, Hotel de Saint Michel of le Chateau Fort & Restaurant la Principauté in Sedan.

280 kilometer.

Ja, je wordt ofwel teruggebracht naar Maastricht/'s Gravenvoeren ofwel je krijgt een transfer vanuit Maastricht/ s Gravenvoeren naar Sedan. De fietsen gaan tegelijkertijd mee.

Ja, dat is mogelijk.

Ja, dat is inbegrepen.

Reviews fietsvakantie - Langs de Maas

Deel uw ervaring


Lees de verhalen van onze klanten

De fietsroute langs de Maas was fantastisch. We zijn begonnen in 's Gravenvoere in hotel Blanckthys. Met een touringcar zijn we naar Sedan gebracht. Het was gelijk een kennismaking met de andere vakantiegangers. In Sedan is onze tocht begonnen met stralend weer en dat is de hele route zo gebleven. We hadden een hele gezellige groep. Ik hou niet van fietsen met een grote groep, gelukkig fietste iedereen met zijn eigen (fiets)partner. We troffen elkaar of op een terras of 's avonds in een restaurant. Super gezellig. De hotels waren allemaal stuk voor stuk perfect. Allen hadden ze airco, wat geen overbodige luxe was bij een temperatuur van rond de dertig graden. Deze route is echt een aanrader.

2022 - Anoniem

Mooie reis met kanttekeningen. Het verschil tussen de dag afstanden is te groot, zeker in het geval van een hittegolf. Er is weinig tot geen horeca onderweg, dus het is belangrijk proviand voor tussen de middag mee te nemen. Hotel in Charleville is echt niet goed, de overige hotels zijn prima. Vooral de burcht in Sedan is een aanrader. Ik zou iedereen willen adviseren halfpension bij te boeken. Het valt in sommige plaatsen niet mee om een restaurant te vinden. Of na een hele lange rit nog een restaurant te zoeken… En het halfpension was goed. De rit Namen - Luik is ronduit lelijk en met z’n 72 km daardoor te lang… De vergezichten langs de Maas van de overige ritten maakt het de moeite waard, samen met Dinant. Prachtig stadje. Het Citadel is zeker de moeite waard!

2022 - Hilda Kluessien

Fantastische vakantie. Goede hotels, schoon en de bedden waren prima. Wij hadden halfpension geboekt en heerlijk gegeten. Een aanrader deze fietsvakantie, heerlijke autoluwe fietspaden over het algemeen. Mooie routes.

2022 - Marianne Weijmer

Wat een prachtige reis, maar wij waren blij dat we in Maastricht zijn begonnen en het mooiste voor het laatst bewaard. Luik is en blijft gewoon een vreselijke stad om er doorheen te gaan. Met de auto ,maar met de fiets ook zo.. Wij hebben verders van de gehele reis op en top genoten. Op naar de volgende fietstocht.

2022 - Anoniem

De organisatie achter de reis was prima in orde. Hotels waren ok, de bagage was er altijd al voordat wij arriveerden. De GPS-track en fietsknoopapp werkten prima. De start vanuit Maastricht is leuk, maar alles rondom Luik is verschrikkelijk. De tweede dag hebben we uren langs industrie moeten fietsen en de Maas nauwelijks gezien. Beter is het om de route in Huy te laten starten. De aankomst in Sedan was een tegenvaller: op zondagmiddag is alles dicht, niets te doen in de stad, zelfs de hoteleigenaar die ook een restaurant runt, kon ons weinig bieden.De stad zelf is ook geen schoonheid. Desondanks is het toch beter om de route in Maastricht te laten starten omdat de omgeving na Luik werkelijk wonderschoon is

2022 - Anoniem

"Leuke reis en op gewone fietsen goed te doen, zelfs voor onze leeftijd (78 en 75 jaar oud)
Sedan heeft niet zoveel te bieden. Charleville zou fijner geweest zijn als laatste plaats."

2021 - Anoniem

Zeer ontspanne mooie fietstocht, met fijne hotels, m.u.v. hotel Ibis in Namen.
Voldoende ruimte om onderweg een en ander te bekijken.

2021 - Ton Stevens

Het was ontspannend leuk

2020 - anoniem

Prachtige fietstocht in een schitterende omgeving met een fantastisch hotel, wij hebben met volle teugen genoten.

2020 - anoniem

Als je deze reis maakt moet je echt beginnen in Maastricht. Het begin is gewoon echt niet interessant, saai en lelijk.Veel industrie. Leuker om te eindigen op een mooiere plek. Verder is het een reis voor bejaarde koppels, op E-bikes. Dus als je graag contact wil met anderen moet je daarop rekenen. Als je niet zo gewend bent om veel te fietsen zijn sommige afstanden op een normale fiets wel echt lang.

2020 - anoniem

Eerste stuk van de reis minder mooi door al de industrie langs de maas, wanneer dit weg valt prachtige reis. Voor ons zou de afstand per dag gelijk mogen zijn en vinden we een afstand van 60km per dag aantrekkelijker dan een verkorte tocht.

2020 - anoniem

"Langs de Maas" van Maastricht naar Sedan is een mooie tocht, vooral omdat praktisch voor 90% langs de boorden van de Maas kon worden gefietst op auto vrije paden. Daarbij kom je van het "Industriële Noorden" naar het aangenamere "Natuurlijke Zuiden".
De afstand per rit was wel erg verschillend, 30km is echt te kort, 70 km wat lang. Na de korte tocht naar Luik is er een wandeling voorzien, doch in Sedan waren er geen extra voorzieningen voorzien. Kan daar een alternatieve tocht worden voorzien? Sedan is op zondag en maandagmorgen een doodse stad.
De hotels zijn wel zeer uiteenlopend: in Haybes en vooral Sedan waren de hotels echt van mindere kwaliteit.
Het ontbijt en diner was meestal voortreffelijk uitgezonderd het diner in Luik, dit verdiende slechts een 2/10. We hebben eerder in dat hotel geslapen, de kwaliteit van dit hotel is toch wel achteruit gegaan.
Prima hoe alle hotels zijn omgegaan met de Corona maatregelen.
De terugreis met de bus was prima, minpuntje is de opstapplaats van de bus was. Deze is ver van het hotel en onduidelijk aangeduid.
Al bij al was deze reis een prima beleving.

2020 - Daniel Lingier

Je moet deze reis in Maastricht beginnen. Dan eindigt het in mooi gebied. Begin is echt saai en lelijk, veel industrie. Het is een reis voor bejaarde stelletjes op e-bikes. Daar moet je rekening mee houden als je contact met anderen wil. Op een gewone fiets zijn sommige afstanden wel wat aan de lange kant. Hotels prima, iets te luxe zelfs af en toe.

2020 - Anoniem

Met "Langs de Maas" wederom een prachtige fietstocht en vakantie gehad met ons vieren. Omdat er maar een paar afstanden lang waren (70 km) hebben we veel kunnen genieten van wat er onderweg was te zien. De kaarten, beschrijving van de route en de hotels alles dik in orde. Een onbezorgde fietsvakantie! laat dat maar aan Eigen-Wijze Reizen over. Het is dat ze niets over het weer hebben te zeggen anders zouden zij dat ook nog regelen.

2019 - Gerard van der Ven

De fietsroute zou nog mooier zijn om te laten beginnen in bijvoorbeeld Thorn of Maaseik zodat er ook een mooi stukje van de Limburgse maas te bewonderen is. Verder een mooie vakantie gehad en zeer tevreden over het aanbod.

2019 - anoniem

het was een heerlijke reis; afstanden waren niet gelijkmatig verdeeld. De reis was goed georganiseerd!

2019 - anoniem

Goed gedocumenteerde fietsreis, mooie natuur en cultuur.

2019 - anoniem

Prachtige fietstocht langs de Maas. Natuur en industrie. Als vogelaar genoten van de vogels die we onderweg gespot hebben o.a. De Grauwe Klauwier.

2019 - Frans Hoving

"Het was een heel leuke reis vooral voorbij Luik werden de panorama's steeds mooier. De omschrijving van de routes waren heel uitgebreid. De verschillen in de afstanden per dag zouden wel wat kleiner mogen zijn. Een hotel,chambre-hotes, heeft geen liften, dan is naar de tweede etage met je koffers sjouwen wel erg bezwaarlijk. Gelukkig was de beheerder bereidwillig om ze te dragen.
De terugreis naar Maastricht verliep prima."

2019 - anoniem

Alles goed georganiseerd. Restaurants met uitstekende maaltijden. Tocht in Frankrijk mooier dan in België. Hotels in Haybes en in Sedan waren onvoldoende wat betreft kwaliteit, veiligheid, comfort.

2019 - anoniem

Dit was een mooie afwisselende tocht. De eerste dagen met wel veel slechte fietspaden. Ook was het soms puzzelen hoe we onze route moesten vervolgen, maar dat hoort erbij. Wij zaten midden in een hittegolf, met temperaturen rond de 35 graden. Gelukkig konden we bij alle hotels vanaf half 7 's morgens ontbijten en zaten we de meeste dagen om half 8 al op de fiets. Zodat we de ergste hitte voor waren, fijn ook dat de zomertijd nog niet is afgeschaft. Bij twee oudere hotels was geen airco op de kamer, dat was best jammer. De Ibis hotels vonden we erg goed, evenals Novotel Maastricht. Ook Ramada Plaza in Luik, wat er aan de buitenkant niet uitziet tussen al die flats met rotzooi op de stoep, bleek een aangename verrassing. De leukste plaats vonden wij Dinant. We hebben daar een boottocht gemaakt en zijn met de kabelbaan naar de Citadel geweest. Het diner in Dinant bij Les Amourettes vonden wij het beste van alle keren. In Tour d' Auvergne in Sedan viel het ons juist een beetje tegen, daar hadden we meer van verwacht. De koffers werden elke dag prima op tijd gebracht. Ook de transfer van Sedan naar Maastricht verliep vlekkeloos, de bus kwam zelfs al veel eerder dan de bedoeling was. Wij hebben genoten en kunnen deze reis van harte aanbevelen.

2019 - Annemiek

Mooie reis!!
De fietstassen die we kregen bij onze huurfiets waren aan vervanging toe. Tevens was de eerste dag afstand kort. Hierdoor verbleven we in een Hotel aan de snelweg. Mooier was het geweest als de organisatie een onderkomen in Charleville had geregeld. Dan hadden we meer tijd in het stadje (met het mooie plein) kunnen doorbrengen.
Het diner was goed geregeld. Waar we gingen eten was telkens weer een aangename verrassing.
De hele reis was met een gewone fiets (21 versnellingen) heel goed te doen.

2019 - M. Adriaensen

Deze mooie fietstocht was voor ons, man van 74 jaar en vrouw van 72 jaar, goed te doen op een gewone fiets met 7 versnellingen.

2019 - anoniem

Mooie tocht. Eerste stukje iets minder, later supermooi

2019 - Femmy Prins

Het was een mooie route. Eerste stukje iets minder (naar Luik), maar over alle dagen genomen was het een mooie route.

2019 - anoniem

Mooie reis langs de Maas

2018 - Gert van Lenthe

Een geweldige reis, goed verzorgde beschrijving, prima hotels. Vooral het eerste gedeelte van Sedan naar Namen is er altijd prachtig uitzicht. Namen Luik en natuurlijk Maastricht zijn heel gezellige steden om een avond door te brengen.

2018 - Theo Claasen

Fijne en ontspannende fietsreis! Leuk gezelschap.

2018 - Christof Bogaert

Leuke reis voor fietsliefhebbers, alleen de route naar Luik en Namen zijn minder aantrekkelijk. Daar zijn vooral minder (of geen) fietspaden en is veel industrie.

2018 - Andre van Westerhoven

Een super route ! 100 % vlak. Veel groen zeker het 2e gedeelte !

2018 - Odilia van Uffelen van der Hoeven

Deze mooie fietstocht was voor ons, man van 74 jaar en vrouw van 72 jaar, goed te doen op een gewone fiets met 7 versnellingen.

2018 - Anoniem

Reisinformatie Langs de Maas

De hier getoonde prijzen en data zijn onder voorbehoud

 • Reisdata:
  Maastricht - Sedan: 6, 20 mei , 2, 17 juni , 1, 15, 29 july, 12, 26 augustus en 9 september 
  Sedan - Maastricht: 12, 26 mei , 9 , 23 juni , 4, 18 augustus 1 en 15 september 
 • Toeslag eenpersoonskamer: € 350,-
 • Huurfiets (excl. fietsverzekering):
  € 105,- p.p., 24 versnellingen, tas en slot
 • E-bike (excl. fietsverzekering):
  €160,- p.p.
 • Extra nacht Maastricht LO : € 90 p.p op een 2pk en € 140 op een 1 pk 

Inclusief

 • Aankomstdag: zondag en maandag
 • 7 nachten op basis van LO 
 • Bagagevervoer
 • Routebeschrijving, kaarten en GPS-tracks
 • Aankomst koffie/thee met vlaai

 

Exclusief

 • Fietshuur
 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting
 • Entreeprijzen, transfers etc. die niet bij inbegrepen vermeld staan
 • Bustransfer Maastricht-Sedan ( incl. eigen fietsen en bagage) 50,- euro p.p.

Bijzonderheden

 

 • De huurfiets is exclusief fietsverzekering. U kunt à € 1,77 per dag een aparte fietsverzekering bij Eigen-Wijze Reizen afsluiten. Uw reisverzekering voorziet vaak niet in een fietsverzekering tegen schade en/of diefstal.

 

Boek nu

Prijzen en data - Langs de Maas

Fietsroutes Langs de Maas

Fietstocht van Maastricht naar Sedan

Fietstocht van Maastricht naar Sedan

Dag 1 Aankomst in Maastricht of 's Gravenvoeren

U start in het gezellige Maastricht met het bekende Vrijthof en de Sint Servaasbasiliek. In de maand juli worden er concerten gegeven door André Rieu. In verband met de drukte in de hotels kan het zijn dat uw tocht dan start in 's Gravenvoeren.

Dag 2 Van Maastricht naar Luik 37 km

Op de eerste fietsdag steekt u in Maastricht via de Sint Servaasbrug de Maas over en fietst u door het centrum. Net buiten de stad fietst u door het prachtige dal van de kleine rivier de Jeker, met aan uw linkerhand de Sint-Pietersberg en op de rechteroever wijngaarden. Vanaf het Belgische Kanne volgt u het fietspad langs het Albertkanaal.
In Lanaye kunt u met het voetveer de Maas oversteken om een bezoek te brengen aan Eijsden. Over fietspaden langs de Maas en het Albertkanaal komt u langs oude haven- en industrieterreinen. Een fietspad langs de rivier brengt u gemakkelijk naar uw hotel in het centrum van Luik. Aansluitend kunt u een rondwandeling maken langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Dag 3 Van Luik naar Namen 68 km

De volgende dag fietst u verder over het fietspad door Luik. Na het passeren van enkele voorsteden rijdt u vanaf Engis over de Maasoever naar Huy. Deze stad bezit een mooi historisch centrum en is vooral bekend door de Muur van Huy uit de wielerklassieker de Waalse Pijl. Vervolgens fietst u tussen de beboste hellingen en rotswanden verder langs de Maas naar het mooie Namen.

Dag 4 Van Namen naar Dinant of Anhée 30 km

De dag erna verlaat u de stad Namen en komt u langs enkele fraaie kasteeltjes en landhuizen. Het oeverpad volgend bereikt u Dinant met de hooggelegen citadel. Met een kabelbaan kunt u een bezoek brengen aan dit bijzondere verdedigingsbolwerk.

Dag 5 Van Dinant of Anhée naar Haybes 55 km

Na een nacht in Dinant of Anhée komt u al spoedig langs Kasteel Freyr, het voormalige zomerverblijf van de Hertogin van Beaufort-Spontin, met fraaie tuinen. Vervolgens verlaat u België en komt u in het grensplaatsje Givet, hier begint het mooie Franse deel van de fietstocht, de Voie Verte Trans-Ardennes. Dit fietspad vlak langs de Maas is in 2010 terecht uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Europa. U overnacht in Haybes.  

Dag 6 Van Haybes naar Charleville-Mézières 58 km

Over het gladde asfalt zoeft u de volgende dag door het hier smalle Maasdal tussen de hoge, beboste hellingen van de Franse Ardennen. Het charmante stadje Monthermé is een geschikte plaats om te pauzeren. De route eindigt deze dag in Charleville-Mézières. De stad met het Place Ducale, één van de mooiste pleinen van Europa.

Dag 7 Van Charleville-Mézières naar Sedan 32 km

De laatste fietsdag volgt u de route over het oude jaagpad naar Sedan. De heuvels langs de Maas worden steeds lager en de uitzichten hierdoor weidser. Als feestelijke afsluiting van deze drielandenfietstocht raden wij u aan te dineren in het uitstekende restaurant van het Fort van Sedan, tussen de dikke muren van de grootste versterkte burcht van Europa.

Dag 8 Transfer naar Maastricht en vertrek

Op de laatste dag van deze afwisselende fietstocht krijgt u een terugtransfer per luxe touringcar naar Maastricht. Daarna reist u terug naar huis.

Fietstocht van Sedan naar Maastricht

Fietstocht van Maastricht naar Sedan

Dag 1 Aankomst in Maastricht of 's Gravenvoeren

U start in het gezellige Maastricht met het bekende Vrijthof en de Sint Servaasbasiliek. In de maand juli worden er concerten gegeven door André Rieu. In verband met de drukte in de hotels kan het zijn dat uw tocht dan start in 's Gravenvoeren.

Dag 2 Transfer naar Sedan

U krijgt 's morgens een transfer per luxe touringcar naar Sedan. Wij raden u aan te dineren in het uitstekende restaurant van het Fort van Sedan, tussen de dikke muren van de grootste versterkte burcht van Europa. De burcht is ook te bezichtigen.

Dag 3 Van Sedan naar Charleville-Mézières 32 km 

Op deze eerste fietsdag volgt u de fietsroute Voie Verte over het oude jaagpad naar Charlevi8lle-Mézières. Het vlakke land met weidse uitzhten maakt plaats voor een glooiend heuvellandschap. Uw hotel in Charleville-Mézières ligt vlakbij het Place Ducale, één van de mooistepleinen van Europa.

Dag 4 Van Charleville-Mézières naar Haybes 58 km

Over het gladde asfalt van de Voie Verte Trans-Ardennes zoeft u door het smalle Maasdal tussen de hoge, beboste hellingen van de Franse Ardennen. Het charmante stadje Monthermé is een geschikte plaats om te pauzeren en bij Revin fietst u door een lange tunnel.

Dag 5 Van Haybes naar Dinant of Anhée 55 km

Vandaag komt u in België. In het grensplaatsje Givet verlaat u het mooie fietspad Voie Verte Trans-Ardennes, dat in 2010 uitgeroepen werd tot de mooiste fietsroute van Europa. Voordat  u Dinant bereikt, passeert u Kasteel Freyr, het voormalige zomerverblijf van de Hertogin van Beaufort-Spontin, met fraaie tuinen. 

Dag 6 Van Dinant of Anhée naar Namen 30 km

Nadat u eventueel met de kabelbaan de hoger gelegen citadel van hebt bezocht, volgt u het oeverpad langs de Maas richting Namen. Onderweg komt u langs enkele fraaie kasteeltjes en landhuizen. Namen is de hoofdstad van Wallonië en tevens een bruisende studentenstad.

Dag 7 Van Namen naar Luik 68 km

U volgt de Maas verder stroomafwaarts en komt door Huy. Deze stad bezit een mooi historisch centrum en is vooral bekend door de Muur van Huy uit de wielerklassieker de Waalse Pijl. In Luik kunt u een stadswandeling maken. Mocht u hier vandaag geen tijd voor hebben, dan kunt u misschien morgen de wandeling maken.

Dag 8 Van Luik naar Maastricht  37 km en vertrek

Over een vrijliggend fietspad verlaat u Luik. Eerst langs de Maas en al spoedig langs het Albertkanaal langs oude haven- en industrieterreinen. In Lanaye kunt u met het voetveer de Maas oversteken om een bezoek aan Eijsden te brengen. Na het Belgische Kanne fietst u Nederland binnen met de Pietersberg en het prachtige dal van het riviertje de Jeker. Via het centrum van Maastricht komt u bij de Sint Servaasbrug en fietst u terug naar uw beginhotel. Van daaruit gaat u terug naar huis.


Boek nu

 

Maak het uzelf gemakkelijk

Alle informatie over deze reis op uw gemak nalezen?
Dat kan!

Uw wensen staan centraal

Binnen ons aanbod staan uw wensen centraal. Wilt u reizen op andere dagen of de vakantie uitbreiden met extra dagen? Onze medewerkers zitten voor u klaar en informeren u graag over de mogelijkheden.

bel +31 (0)53 430 34 35

Nazomer korting

Misschien vindt u deze tochten ook interessant

Langs de Weser - Duitsland - Noord

Fietsvakantie    6 of 9 dagen    trektocht

Hondje Herfst Routeboekje FVW Tocht Elektrische fiets GPS
 • Hotels of pensions met bagagevervoer
 • Hann. Münden, Bad Karlshafen, Beverungen, Holzminden, Bodenwerder, Hameln, Rinteln, Minden, Nienburg, Verden, Bremen
 • Fietsen naar de Bremer stadsmuzikanten
 • Rijk versierde vakwerkgevels
 • Historische plaatsen, kloosters en kastelen
 • Dagafstand 40-70 km
vanaf 605,-

Langs de Lahn - Duitsland - Midden

Fietsvakantie    7 of 8 dagen    trektocht

GPS Aanrader Elektrische fiets
 • Hotelovernachtingen met bagagevervoer
 • Lahnquelle, Marburg, Wetzlar, Weilburg, Limburg, Bad Ems, Koblenz
 • Van Marburg naar de Loreley
 • Boottocht van de Loreley naar Koblenz
 • Mooie, oude stadjes
 • Dagafstand 34-54 km
vanaf 695,-
GPS Elektrische fiets Benelux
 • Hotels met bagagevervoer
 • Maastricht, Eupen, St. Vith, Clervaux, Bütgenbach, Aken
 • Vierlandentocht over groen-gebaande wegen
 • Natuurpark De Hoge Venen
 • Fietsen over voormalige spoorbanen
 • Dagafstand 35-69 km
vanaf 695,-

Vlaanderen Culinair - België - Vlaanderen

Fietsvakantie    4 of 6 dagen    trektocht

GPS Culinair Elektrische fiets Benelux
 • Hotels met bagagevervoer
 • Gent, Brugge, Roeselare
 • Fietsen door historische steden
 • Sfeervolle pleinen en prachtige gevels
 • Culinaire fietstocht
 • Dagafstand 30 tot 63 km
vanaf 695,-
GPS Elektrische fiets Benelux
 • Hotels met bagagevervoer
 • Maastricht, Luik, Namen, Givet, Charleville Mézières, Bouillon, Bastenaken, Sankt-Vith, Monschau
 • Vennbahn
 • Maas
 • Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland
 • Dagafstand 37-83 km
vanaf 860,-