2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Op zoek naar 6 knots knettergekke plekken in Twente

Twente heeft heel wat knotsgekke plekken waar je uit je dak kunt gaan. Een aantal jaren geleden zijn verschillende van deze curieuze locaties in kaart gebracht. Tijd om enkele van deze bijzondere plekken te bezoeken en te genieten van een knotsgekke fietsvakantie in zes etappes!  

Etappe 1: Uit de hoogte  

De eerste etappe begint naast de Hellehond en voert je naar de Tanfanakoepel op de Tankenberg. Deze koepel staat op het hoogste punt van de Tankenberg (81,8 meter) en werd tegen het einde van de 19e eeuw gebouwd op de plek waar zo'n tweeduizend jaar eerder het heiligdom was van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Tanfana. De grote steen die je later op de Markt in Oldenzaal ziet, diende als offersteen. Wandelen naar beneden, Oldenzaal in, is de beste manier om deze etappe af te sluiten.  

twente


Etappe 2: Prikkelbaar In Museum  

Het Palthe-huis in Oldenzaal kun je 'De stoel van Huttenkloas' bekijken. Op deze dwangstoel werden in de 16e eeuw bekentenissen van moordenaars afgedwongen. De zitting was voorzien van spijkers en om hun middel werd een ijzeren riem gespannen. Klaas Annink zat hier 110 dagen op voordat hij bekende. Het verhaal gaat dat twintigduizend mensen naar Oldenzaal kwamen om te zien hoe hij later werd geradbraakt, de ergste doodstraf die er toen was.  

twente2


Etappe 3: In de put  

Op weg naar Ootmarsum kun je de historische Huneborg bezoeken. De voormalige burcht werd door de toenmalige landheer, de bisschop van Utrecht, gebouwd om tegenstand te bieden aan roofridders die het oosten van Twente terroriseerden. Nu resteert er alleen een put in de vorm van een immense ovalen aarden wal, omgeven door een gracht. Een heidense vrouw genas hier ooit de paarden, koeien en zelfs de dienstknecht van een lokale boer na verschillende toverkunsten.  

Etappe 4: Uit je dak In het levendige  

Ootmarsum kun je even afstappen voor een cappuccino, een bezoek aan een van de vele galerieën of gewoon sfeervol slenteren door de historische dorpskern. Via een mooie slingerweg door het typerende Twentse landschap bereik je de hoeve van Jan Scholten in het buurtschap Brecklenkamp. Achter het huis ligt de eeuwenoude Bakspieker. Het vakwerkhuisje, waarin brood voor de boerderij werd gebakken, dateert uit 1738. Het dak wordt doorboord door een driehonderd jaar oude eik. 

twente3


Etappe 5: Tegen de muur  

Op de route terug naar De Lutte kom je langs de bossen van Singraven, waar het land goed bij ligt, maar waar het al eeuwen spookt op het kasteel. Rond 1505 werd het kasteel bewoond door de nonnen van het Oldenzaalse Begijnenklooster. Eén begijntje liep er bijna letterlijk met haar hoofd tegen de muur. Ze zou onkuise handelingen met enkele dorpelingen hebben verricht en werd levend in een muur gemetseld als straf. Dagenlang konden de bewoners van Denekamp haar jammerklachten horen. Vanaf dat moment spookt het op het kasteel. 

twente4


Etappe 6: Hondsdol 

Het einde van de speurtocht is in zicht. Via Beuningen slingert de weg langs de boerenhoeven naar het zuiden. Het laatste stukje gaat over de uitloper van de Paasberg. Zoef met flinke vaart De Lutte weer in en ontmoet daar de Hellehond, de helper van de god Wodan. Als de hond blaft, zou er binnen korte tijd een sterfgeval plaatsvinden. Sommigen hebben de hond ook op de begraafplaats waargenomen. Een boer ging ooit met de hond in gevecht en wist het beest op de vlucht te jagen, maar toen hij thuis aankwam zat zijn hele lichaam onder de zweren. Enkele wekenlang zweefde hij tussen leven en dood. Deze fietstocht heeft heel wat spannende verhalen opgeleverd die perfect zijn om te delen bij een knetterend haardvuur in de herfst of winter. 

hellehond