2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Het textielverleden van Twente 

Fietsend door het prachtige Twentse landschap, kom je overal resten tegen van het textielverleden. Al vanaf de 17e eeuw vulden arme keuterboeren hier hun inkomen aan met handwerknijverheid aan huis. Vanaf 1850 werd Enschede de grootste textielstad ter wereld, na het Britse Manchester. De fabrieken boden werk aan zo'n elfduizend mensen en de rijkdom van de textielbazen groeide snel. De arbeidsomstandigheden van de fabrieksarbeiders waren echter nog steeds loodzwaar en er ontstonden onrust en stakingen. 

Industrieel erfgoed 

Het textielverleden is nog steeds zichtbaar in het landschap. Zo werd de wijk Roombeek na de vuurwerkramp van 2000 bijna volledig herbouwd. Twee watertorens en drie fabrieksgebouwen zijn gerestaureerd en bieden nu plaats aan restaurants, winkels, ateliers en appartementen. In de voormalige fabriek van Gerhard Jannink & Zn zijn nog steeds de fabriekspijp en het opschrift "1900" te zien. 

Sociale tegenstellingen 

De textielbaronnen woonden in grote villa's en lieten karakteristieke panden bouwen die pasten bij hun status. De arbeiders woonden daarentegen vaak in kleine woningen zonder stromend water of riolering. De toiletten werden gedeeld met diverse buren. De sociale tegenstellingen leidden tot vele stakingen, waarbij de fabriekdirecteuren één lijn trokken: als er ergens gestaakt werd, legden de bazen in alle fabrieken het werk stil. Toch kregen de textielbaronnen geleidelijk ook oog voor het welzijn van de arbeiders. Ze bouwden nieuwe woonwijken, richtten instellingen op voor scholing en legden fraaie parken aan, zodat ook de werknemers konden recreëren.

Prachtige landhuizen 

De textielbaronnen kochten enorme stukken grond aan voor beleggingen, waarop ze prachtige villa's en landgoederen bouwden. Zo werd buitenplaats Zonnebeek rond 1906 gebouwd voor Jan Bernard van Heek. Hij was getrouwd met Edwina Burr Ewing uit het Amerikaanse Nashville, die een Amerikaans uiterlijk gaf aan de villa en de tuin. 

Ontdek het textielverleden van Twente tijdens een standplaatsvakantie in Enschede. Fiets door de prachtige landschappen en bewonder de overblijfselen van de fabrieken, de villa's, de tuindorpen en de parken. Logies en ontbijt zijn mogelijk vanaf € 140,- voor een verblijf van 3 of 5 dagen. 

Wil jij het textielverleden van Twente ontdekken tijdens een prachtige fietsvakantie? Boek dan bij Eigenwijze Reizen en beleef het landschap en de geschiedenis van deze regio op een unieke manier. Je fietst langs de overblijfselen van fabrieken, prachtige villa's en landgoederen en geniet van de rustgevende natuur. Logies en ontbijt zijn mogelijk vanaf € 140,- voor een verblijf van 3 of 5 dagen. Boek nu jouw fietsvakantie bij Eigenwijze Reizen

fietsen-door-bos