2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Fietsvakantie Dokkum en Leeuwarden

In het door grachten en vestingwallen omgeven centrum van Dokkum staan prachtige panden. De geschiedenis hier en de nabijheid van Waddenzee en Lauwersmeer maken het een mooie uitvalsbasis voor fietstochten. Ook Leeuwarden. Van daaruit fiets je naar Harlingen, Franeker en het Nationaal Park De Alde Feanen. » lees meer over Fietsvakantie Dokkum en Leeuwarden

 • Hotel de Posthoorn (Dokkum), Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof (Leeuwarden)
 • Dokkum, Leeuwarden, Ameland, Harlingen, Franeker
 • Fietsen door het gevarieerde Friesland
GPS E-bike
 • Fietsvakantie
 • Standplaats
 • 7 dagen
 • Individueel
vanaf 475 p.p.
excl. bijkomende kosten
Prijzen en data
vanaf 475 p.p.
excl. bijkomende kosten
Prijzen en data

Friese moordtochten

Op school erin gestampt: missionaris Bonifatius werd in 754 bij Dokkum vermoord. Tijdens deze dubbele standplaatsvakantie doe je uiteraard de geneeskrachtige bron en zijn standbeeld aan. Boven z’n hoofd een bijbel, die de moord helaas niet kon tegenhouden. Daarnaast fiets je naar het Nationaal Park Lauwersmeer. De volgende dag rijd je de veerboot op naar Ameland met z’n mooie natuurgebied de Oerduinen en de sfeerdorpen Hollum en Ballum.

 

Beroemde spionne, beroemde brug

In Leeuwarden bekijk je uiteraard de plek waar de beroemdste spionne van Nederland werd geboren. De volgende dag met de trein naar Harlingen, een van de mooiste steden van Friesland. Dan op het zadel naar Franeker met het beroemde planetarium van Eise Eisinga. Ook komen Grou en Nationaal Park De Alde Feanen aan de beurt, een prachtig gebied met rietlanden en moerassen. “Hé, zien we daar niet een otter?” Tot slot over de Elfstedenroute langs de Dokkumer Ee terug naar Dokkum. En bij het beroemde bruggetje van Bartlehiem kom je tot één conclusie: prachtige tochten, je zou er bijna een moord voor doen.

Je kunt ook kiezen voor een 5-daagse standplaats in Dokkum of Leeuwarden.

DokkumDokkum

Beroemde spionne

Je hoeft geen spion of spionne te zijn om te ontdekken dat Leeuwarden graag z’n geheimen prijsgeeft. Aan Kelders 33 staat het geboortehuis van Margaretha Geertruida (Griet) Zelle, beter bekend als spionne Mata Hari. Ze werd er in 1876 geboren en viel later op als hofdame en exotisch danseres. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze als spion gerekruteerd. Die rol heeft ze niet lang vervult. In 1917 beschuldigden de Fransen haar van dubbelspionage. Dat kostte haar de kop. Maar of ze werkelijk een dubbelspion was, is nog altijd de vraag. Deze discussie droeg bij aan haar legendevorming. Je kunt het huis bezoeken, en ook het Fries Museum (Wilhelminaplein 92) geeft graag de geheimen van deze legende prijs.

Voorname commandeurshuizen

In Hollum op Ameland geven robuuste bomen de hoofdstraat een voornaam karakter. Dat karakter wordt nog eens versterkt door de voorname commandeurshuizen. De commandeurs waren de kapiteins op de walvisvaart, de sector die lange tijd een groot deel van Ameland van brood voorzag. Sommige van deze huizen - de meeste vallen onder monumentenzorg – vertonen nog zwarte gevels, doorgerookt van het stoken van strandhout. Andere zijn al heel fraai opgeknapt. Typerend voor deze huizen is de dubbele rij uitstekende richelsteentjes in de voorgevel. Ankers in die gevel geven bovendien het jaartal van de bouw aan, vaak tussen 1650 en 1800.

Oudste planetarium

Ruim vierhonderd jaar geleden deed de Italiaanse Galileo Galileï de eerste astronomische ontdekkingen met een telescoop. Die telescoop werd overigens kort daarvoor in Nederland uitgevonden. In 1608 werd een patent aangevraagd door de in Middelburg (Zeeland) woonachtige Johannes (Hans) Lipperhey voor een ‘seecker instrument om verre te sien’. Veel later, in mei 1774, brak grote paniek uit toen Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan dicht bij elkaar aan de hemel stonden. Het einde was nabij, dacht men. Om dat te ontkrachten, bouwde de toen 30-jarige Eise Eisinga - met zijn grote kennis van sterrenkunde - in zijn woonkamer in Franeker een model van het zonnestelsel. Dat model werkt nog steeds en is daarmee het oudste werkende planetarium ter wereld.

Eise EisingaPlanetarium - Eise Eisinga

Gekwetter en gekwaak in De Alde Feanen

Het Nationaal Park De Alde Feanen is bijna vierduizend hectare groot, zo’n achtduizend voetbalvelden bij elkaar. Daarmee is het ‘t grootste aaneengesloten natuurgebied op het vasteland van Friesland. En eenmaal in het park zie je er meren, veenplassen, blauwgraslanden, rietlanden, dotterbloemhooilanden, moerasbossen, veenmosrietlanden. Gaat het je al duizelen? En dan te bedenken dat er nog eens honderd verschillende soorten vogels broeden. In het gebied fiets je dus langs water en weiland, pak je af en toe een pontje en luister je vooral naar al dat gekwetter en gekwaak.

Wanneer ga jij deze reis maken?

Fietsvakantie Dokkum en Leeuwarden

Prijzen en data

Route informatie

Fietsvakantie Dokkum en Leeuwarden

Reisinformatie

Inclusief

 • 7 dagen o.b.v. logies en ontbijt of halfpension
 • Routebeschrijving, kaarten en GPS-tracks
 • Bagagevervoer vice versa (op dag 3 en dag 7) 

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Fietshuur
 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting
 • Overtocht tussen Holwerd en Ameland. Voor deze overtocht kun je tickets kopen bij Rederij Wagenborg. 
 • Entreeprijzen, transfers etc. die niet bij inbegrepen vermeld staan

 • Reissom niet inclusief huurfiets
 • Huurfiets (excl. fietsverzekering): 
  7 dagen € 95,- p.p. 
  Verlenging: € 10,- p.p. per dag
 • E-bike: (excl. fietsverzekering):
  7 dagen € 170,- p.p.
  Verlenging: € 25,- p.p. per dag
 • Fietsverzekering: Je kunt à € 1,77 per dag een aparte fietsverzekering bij Eigen-Wijze Reizen afsluiten. Een reisverzekering voorziet vaak niet in een fietsverzekering tegen schade en/of diefstal.
 • Bij het reserveren van een huurfiets/e-bike vragen wij (achteraf) naar de lichaamslengte zodat wij kunnen zorgen voor een passende fiets.
 • Lees meer over huurfietsen en fietshelmen

 • Parkeren: in de buurt van het hotel.

Dit vonden anderen van de

Fietsvakantie Dokkum en Leeuwarden

Dokkum Leeuwarden
Dokkum Leeuwarden
Lauwersoog
Lauwersoog
Ameland
Ameland

Prijzen en data

Stel je reis samen

Startdatum

Dit is de eerste dag van je fietsvakantie. Desgewenst kan je later een extra overnachting bijboeken vóór de startdatum van je fietsvakantie.