2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Fietsvakantie Enschede

Tijdens deze fietsvakantie duik je het textielverleden van Twente in. Vanuit Enschede, ooit tweede textielstad ter wereld, fiets je naar Gronau, Hengelo en de fabrikantenbuitenplaatsen rond Oldenzaal. Nog nooit was een geschiedenisles zo boeiend, mooi en ontspannen. » lees meer over Fietsvakantie Enschede

 • Intercity Hotel
 • Enschede, Gronau, Oldenzaal, Hengelo, Delden, Boekelo
 • Fietsen door het textielverleden van Twente
GPS APP E-bike Hond Zwaarte zwaarte_1
 • Fietsvakantie
 • Standplaats
 • 3 of 5 dagen
 • Individueel
vanaf 180 p.p.
excl. bijkomende kosten
Prijzen en data
vanaf 180 p.p.
excl. bijkomende kosten
Prijzen en data

Textiel in Twente

Ruim tien jaar geleden vond de enorme vuurwerkontploffing plaats in de Enschedese wijk Roombeek. Uit de as herrees echter een prachtige nieuwe wijk. Ook kwam het tot een herwaardering van het industriële erfgoed. Voor Eigen-Wijze Reizen aanleiding om Enschede op de fietskaart te zetten. Zo voert de tocht naar Duitsland je langs het indrukwekkende textielverleden van deze stad en dat van Gronau.

Enorme contrasten

De fabrieksbazen - textielbaronnen genoemd - bouwden voor hun medewerkers zogenaamde tuindorpen; buurten met veel groen. Op de tocht naar Hengelo kom je onder meer door de tuindorpen Het Lansink en Pathmos. Een derde route voert je weer langs de flamboyante buitenverblijven van deze textielbaronnen, een enorm contrast met de voormalige arbeiderswoningen. Kortom, een boeiende standplaatsvakantie.

Roombeek BalengebouwTwente textielTwente textiel

Optrekje in Hengelo

Ook in Hengelo lieten de fabrieksdirecteuren vorstelijke optrekjes voor hen realiseren, zoals ook Engelbert Stork. Die kreeg 1928 een rieten kapje met dubbele garage, fraaie tuin, binnenhof en twee terrassen op ruim tweeduizend vierkante meter grond. Wel wat anders dan de arbeiders met hun 32 vierkante meter. Wilden die naar een groter kotje verhuizen, dan moesten al hun kinderen in de fabriek gaan werken. Geen wonder dat de arbeiders begonnen te morren. Ze riepen: “Hop, hop, hop, hang die rijke stinkerds op. Aan een touw; eerst de man en dan de vrouw.”

Kunst van textieldirecteur

Nadat textielbaron Jan Bernard van Heek in 1929 op landgoed Zonnebeek, net buiten Enschede, overleed, liet hij meer dan tweehonderd kostbare schilderijen achter, onder meer van 17e- en 18e-eeuwse meesters. Zijn plan om deze voor het publiek toegankelijk te maken, werd door zijn familie uitgevoerd. De schilderijen zijn te zien in Rijksmuseum Twenthe, in een gebouw uit 1929. Adres: Lasondersingel 129-131.

ZonnebeekLandgoed Zonnebeek - van Heek

Tuindorpen voor arbeiders

Geleidelijk kregen de textielbaronnen meer oog voor de arbeiders. Ze bouwden voor hen nieuwe woonwijken, richtten scholen op en legden parken aan. In Hengelo ontstond rond 1911 Tuindorp Het Lansink. Met kleine en grotere woningen, prieeltjes, forse tuinen, openbare parkjes én een openbaar zwembad. Vanaf toen woonden directeuren, kantoormedewerkers en arbeiders naast en door elkaar heen. Bij de vijver in het tuindorp staat een informatiebord.

Wanneer ga jij deze reis maken?

Fietsvakantie Enschede

Prijzen en data

Route informatie

13 mei 2000, de vuurwerkramp in de wijk Roombeek! Een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van Enschede. Dit grote ongeluk had echter een bijkomend geluk: uit de as herrees een prachtige nieuwe wijk en het kwam tot een herwaardering van het industriële erfgoed. Een mooie aanleiding voor Eigen-Wijze Reizen om Enschede op onze fietskaart te zetten.

Op de routes duik je in het textielverleden van Enschede, dat ooit de tweede textielstad ter wereld was. Ze voeren je verder naar het Duitse Gronau, dat door een grote tuinbouwtentoonstelling een enorme facelift onderging, metaal- en zoutstad Hengelo en de fabrikantenbuitenplaatsen rond Oldenzaal.

Over rustige wegen en paden fiets je door het prachtige Roombeek en enkele tuindorpen, langs klassieke villa’s en karakteristieke fabriekshallen met een nieuwe bestemming en door parken en tuinen die de Twentse fabrikanten door tuinarchitecten als Dirk en Pieter Wattez en Leonard Springer hebben laten aanleggen.

Fietsvakantie Enschede

Reisinformatie

Inclusief

 •  2 resp. 4 nachten verblijf op basis van logies en ontbijt
 • Routebeschrijving, kaarten en navigatie-app op je smartphone.
 • Uitgebreide beschrijving van huizen en parken rondom Enschede
 • Kaart van Enschede
 • Buskaartje

Exclusief

 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting
 • Entreeprijzen, transfers etc. die niet bij inbegrepen vermeld staan

 • Reissom niet inclusief huurfiets
 • Huurfiets (excl. fietsverzekering):
  3-daags arrangement € 60,- p.p. 
  5-daags arrangement € 80,- p.p
  Verlenging: € 10,- p.p. per dag
 • E-bike: (excl. fietsverzekering):
  3-daags arrangement € 95,- p.p.
  5-daags arrangement € 130,- p.p.
  Verlenging: € 25,- p.p. per dag
 • Fietsverzekering: Je kunt à € 1,77 per dag een aparte fietsverzekering bij Eigen-Wijze Reizen afsluiten. Een reisverzekering voorziet vaak niet in een fietsverzekering tegen schade en/of diefstal.
 • Bij het reserveren van een huurfiets/e-bike vragen wij (achteraf) naar de lichaamslengte zodat wij kunnen zorgen voor een passende fiets.
 • Lees meer over huurfietsen en fietshelmen

 • Hond toegestaan: op aanvraag, €15,- p.d. Kosten ter plaatse te voldoen. Graag bij boeking aangeven.
 • Parkeren: je kunt een parkeerplaats reserveren bij het hotel, afhankelijk van beschikbaarheid. Kosten ter plaatse te voldoen. Graag bij boeking aangeven.

Dit vonden anderen van de

Fietsvakantie Enschede

Deuringen Fietsvakantie
Deuringen Fietsvakantie
Twickel fietsvakantie
Twickel fietsvakantie
Twente textiel fietsen
Twente textiel fietsen

Prijzen en data

Stel je reis samen

Startdatum

Dit is de eerste dag van je fietsvakantie. Desgewenst kan je later een extra overnachting bijboeken vóór de startdatum van je fietsvakantie.