2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

5 Bedwelmende afstapsteden: fietsen en genieten in Europa

Er is geen betere tijd om een stad te bezoeken dan in het voorjaar of het najaar. Het zomerseizoen met de hittegolven is voorbij en de aangename temperaturen maken het heerlijk om te wandelen, te genieten van de geveltjes en te ontspannen op gezellige terrasjes. We presenteren 5 steden waar je zeker wilt afstappen en je fiets aan de kant wilt zetten. Steden waar je stil kunt worden, kunt zingen, kunt dansen, kunt verdwalen en kunt gniffelen. En als bonus delen we onze geheime afstapadresjes die je zeker moet ontdekken. 

Praag stelt nooit teleur 

Praag wordt vaak de gouden stad genoemd, en dat is niet zonder reden. Deze stad heeft een enorme rijkdom aan architectonische hoogstandjes, van barok en rococo tot gotisch en romaans. De kerken en paleizen zijn als een sierlijk collier aan elkaar geregen. Een harmonieuze symfonie waar de componisten Smetana en Mozart jaloers op zouden zijn. Bezoek het Tyltheater dat al zo'n driehonderd jaar het beeld van de straat Rytirska bepaalt. Het schitterende neoklassieke interieur van dit 18e-eeuwse theater werd gebruikt als decor in de bekroonde film Amadeus. Dat had de jonge Mozart eens moeten weten toen zijn Don Giovanni hier op 29 oktober 1787 in première ging. 

Ontdek het bijzondere erfgoed van Praag 

Theaters zoals het Tyltheater vormen samen met al die indrukwekkende musea, historische bruggen, prachtige panorama's, nauwe steegjes en imposante pleinen het bijzondere erfgoed van Praag. Daarom stelt Praag nooit teleur. Het is dan ook lastig om deze stad te verlate. Maar als je langs de Elbe fietst, weet je dat het prachtige Dresden op je wacht. Slingerend langs de Elbe concludeer je mijmerend dat Praag een stad is waar de inwoners weten hoe ze het leven moeten leven. Als een symfonie waar je stil van wordt. 

praag


Salzburg: the sound of music 

In Salzburg lijkt de muziek nog altijd in de lucht te hangen. Na al die jaren is Salzburg nog steeds de stad van The sound of Music. Wie de film hit van toen inmiddels honderd keer heeft gezien, zal bijna elke hoek, steeg of stadspark herkennen als het decor van de huppelende Maria en de even muzikale kinderen. Net als in de film is Salzburg nog steeds de stad van beroemde Salzburger Festspiele. Maar ook de stad van Mozart. Zijn geboortehuis (deels museum) vind je in de Getreidegasse, de belangrijkste straat van Salzburg met rijkversierde uithangborden aan de 17e en 18e -eeuwse gevels. 

Verken het betoverende Venetië 

Zelfs met een kompas kun je gemakkelijk verdwalen in Venetië. Maar dat is geen probleem, want de stad heeft op elke hoek wel een verassing in petto. Dwalen door Venetië is als slenteren door een groot museum, met bochtige steegjes, gezellige pleinen en hier en daar een galmende gondolier. Je moet het toch eens in je leven hebben gedaan: per gondel door de kanalen van Venetië varen. Maak er een heerlijke tocht van, door het Canel Grande waaraan 220 paleizen elke dag de bezoeker imponeren, langs het huis van Marco Polo, het Dogenpaleis en onder de Brug Der Zuchten door. 

Bedwelmende afstapsteden


Ontdek de kunst en cultuur van Florence 

Kunst is in Florence de gewoonste zaak van de wereld. Niet verwonderlijk als je inwoners hebt gekend als Michelangelo, Da Vinci en Donatelli, om maar drie namen te noemen van de lange lijst met kunstenaars. Florence is dan ook vooral een stad voor kunst- en cultuurliefhebbers, met een nadrukkelijk middeleeuws karakter rondom het Palazzo Vecchio. Het historische centrum kun je gemakkelijk te voet bezichtigen. Verdwalen is er onmogelijk, want de reusachtige koepel van de Duomo Sante Maria del Fiore fungeert als een baken in zee. Beklim de koepel voor een fantastisch uitzicht op de stad. Natuurlijk slenter je er ook langs de winkeltjes op de overdekte Ponte Vecchio, de 'oude brug' over de Arno. En je trotseert ook de lange rij wachtenden voor het Uffizi Museum met z'n ruim 1.500 kunstwerken van talloze beroemde meesters. Maar naast al die meesterwerken biedt de stad veel meer. Kijk om je heen, geniet van het straatleven en gniffel om al die chique dames en modieuze macho's. 

florence


Al deze prachtige bestemmingen zijn te ontdekken tijdens fiets- en wandelvakanties van Eigenwijze Reizen. Ontdek het zelf en beleef een onvergetelijke vakantie!