2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Ontdek Koninklijke Villa's, Barokke Kerken en Natuurlijke Kunst in Nederland en het buitenland

Het wordt weer tijd om te genieten van historische plekken en natuurlijke schoonheid. In deze blog ontdek je Koninklijke villa's, barokke kerken en natuurlijke kunst in Nederland en Italië. 

Kerkenpad in Lecce, Italië 

Lecce, gelegen in de hak van de Italiaanse laars, wordt ook wel het Florence van de barok genoemd. Het staat bekend om zijn vele kerken en kathedralen die stuk voor stuk architectonische hoogstandjes zijn. De barokke kathedraal van Lecce werd in 1144 gebouwd en later herbouwd in 1659 met veel krullend marmer. De Basilica di Santa Croce doet daar nog een flinke schep bovenop. Voor slechts €9 krijg je toegang tot vijf barokke hoogtepunten: de Basilica di Santa Croce, de Duomo van Lecce, de Chiesa di Santa Chiara, de Chiesa di San Mateo en het kloostermuseum aan het Piazza del Duomo. Het is een aanrader om een extra dag toe te voegen aan je fietsvakantie in Puglia om te genieten van al het moois dat Lecce te bieden heeft. 

Natuurlijke kunst tussen kastelen in Overijssel, Nederland 

Buitenplaats Nijenhuis ligt net buiten het dorp Diepenheim in Overijssel en was ooit het stulpje van Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825), die door Napoleon werd benoemd tot raadpensionaris van de Bataafse Republiek. Niet zomaar iemand dus. Het kasteel Warmelo in de buurt werd in 1952 gekocht door prins Bernhard voor zijn moeder, prinses zur Lippe-Biesterveld, waar zij tot haar dood in 1971 woonde. Tussen deze juweeltjes van kasteeltjes liggen acht natuurlijke kunsttuinen, ontworpen door beeldend kunstenaars. Zoals de Boomtuin van Jeroen Kooijmans, waar je via een wenteltrap omhoog klimt naar een plateau met varens, mossen en een bankje met uitzicht. In het centrum van Diepenheim vind je ook meer kunst, zoals een bushalte die je ‘schijnbaar’ naar Santiago de Compostela brengt. 

Het verhaal achter Jan Klaassen in Woudrichem, Nederland 

“Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins…” Uiteraard ken je deze voormalige hit van Rob de Nijs. Maar wist je ook dat deze Jan werkelijk heeft bestaan? Naast de Sint Martinuskerk in Woudrichem staat, al trompetterend, het standbeeld van deze Jan Claesen. Het iets verder gelegen Andel claimt echter ook deze trompetter in het leger van de prins. Naast de Romboutstoren vermeldt een grafsteen dat daar de beroemde Jan Klaassen ligt, in 1634 vermoord door een inwoner van Breda in Andel. De prins waarover het liedje gaat, is Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist hij steden als Den Bosch en Breda op de Spanjaarden te veroveren. Bij die belegeringen gaf de trompetter commando's van de leiding door aan de soldaten, maar na de oorlog was hij niet meer nodig. Om geld te verdienen, trok Jan met een zekere Katrijn door het land om voor kinderen poppenkastvoorstellingen te verzorgen. De naam Jan Claesen kwam toen net zo vaak voor als Jan Janssen nu. Dus of hier de enige échte ligt, daar kun je een boek over volschrijven. Net als de beroemde ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein. 

Vlachérna: Ter land, ter zee en in de lucht in de natuurlijke kunst Corfu, Griekenland 

De Ionische eilanden behoren tot de mooiste van Griekenland en Corfu biedt een overdaad aan groene natuur met duizenden olijfbomen en cipressen. Het eiland staat ook bekend om zijn vele kleine kerkjes die zo op een ansichtkaart kunnen. Een van de meest gefotografeerde plekjes van Griekenland is het witte kerkje van Vlachérna, gelegen aan de rand van hoofdstad Kerkyra (Corfu Stad). Het was ooit een klooster en is nu een kapel met souvenirwinkel waar Grieken elkaar graag het ja-woord geven. Het kerkje biedt een romantisch plekje met de bergen en de gekleurde bootjes als decor. Maar draai een kwartslag en je ziet de start- en landingsbaan van Corfu Airport. Veel fotografen komen hier dan ook om de laag overvliegende toestellen te fotograferen. En de passagiers binnen? Die kunnen een eerste of laatste mooie plaatje van Vlachérna vanuit de lucht maken. 

Ontdek deze historische plekken en natuurlijke schoonheid tijdens een fietsvakantie met Eigenwijze Reizen. Bekijk ons aanbod op onze website. 

griekenland-corfu