2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Fietsvakantie Langs de Elbe van Dresden naar Magdeburg

Op de uitstekend bewegwijzerde Elbe-Radweg tussen Dresden en Magdeburg fiets je voornamelijk door een gebied met prachtige, afwisselende natuur én cultuur in overvloed. Denk aan Dresden, Torgau, Wittenberg en Dessau. Je komt in fraaie laatmiddeleeuwse stadjes als Pirna en Meißen en door het uitgestrekte tuinenrijk Dessau-Wörlitz (Unesco Werelderfgoed). » lees meer over Fietsvakantie Langs de Elbe van Dresden naar Magdeburg

 • Fietsen van Dresden naar Magdeburg
 • Dresden, Riesa, Torgau, Wittenberg, Dessau, Magdeburg
 • Natuurreservaat Midden-Elbe en Porseleinstad Meißen
GPS E-bike Zwaarte zwaarte_1
 • Fietsvakantie
 • Trektocht
 • 8 dagen
 • Individueel
vanaf 640 p.p.
excl. bijkomende kosten
Prijzen en data
vanaf 640 p.p.
excl. bijkomende kosten
Prijzen en data

Stellingen verzinnen langs de Elbe

Rond de hervormer, denker, monnik en rebel Maarten Luther hebben zich diverse mythes gevormd. De beroemdste is dat hij (op 31 oktober 1517) 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg spijkerde. Nu staat dat feit allesbehalve vast. Mooie gelegenheid om dat tijdens deze fietsreis wél te doen. Dan maak ook jij wellicht geschiedenis. En de stellingen deze keer? ‘Dresden is de mooiste barokstad langs de Elbe!’ en ‘De beste Bauhaus gebouwen vind je in Dessau!’ Zo kun je nog wel 93 extra stellingen bedenken.

Afwisselende etappe

Wittenberg doe je aan tijdens je fietsreis langs de Elbe. De Elbe-Radweg is al jaren een zeer populaire fietsroute. Deze zeer afwisselende etappe leidt je vanaf Dresden naar Riesa en via het indrukwekkende slot Hartenfels naar Torgau naar Elster. Na Wittenberg volgt het uitgestrekte tuinenrijk Dessau-Wörlitz en kom je uit in Bauhaushoofdstad Dessau. Dan wacht nog Magdeburg met z’n Groene Citadel en prachtige kathedraal.

Kleurrijk TorgauTorgauTorgau

Droomwereld in Dresden

Een nagebouwde winkel toont er volle schappen met typische DDR-producten, zoals Rodkäpchen sekt en Spreewalt augurken. Verderop onder meer een regiment Trabantjes, een klaslokaal en huiskamers die je een blik gunnen in de jaren zeventig en tachtig. Het ging toen goed met de arbeidersklasse, althans aan de keukens te oordelen. En ook de campinghoek toonde een vrolijke wereld. Bij het museum Die Welt der DDR is het een vrolijke Ostalgie. Realistisch? Volle winkels kenden de Ossi’s niet. En het leven onder het Stasi-bewind was verre van gemakkelijk. Houd je dat in gedachten, dan is het een leuk museum om te neuzen in een wereld die niet meer bestaat. Adres: Antonstraße 2A, Neustadt in Dresden.

Kaarsje voor Anna

Het historische Meißen staat bekend als porseleinstad. In 1708 wist men hier, als eerste in Europa, hoe porselein te maken. Een primeur, want porselein kwam tot die tijd uit het Verre Oosten. De stad heeft ook een Nederlands tintje. Naast een wirwar van oude straatjes, die alle vanaf het markplein de heuvel opvoeren naar de grote Albrechtsburcht, is er ook nog de grote gotische Dom. Daar ligt Anna van Saksen begraven, de tweede echtgenote van Willem van Oranje. Brand een kaarsje voor haar, want ze had geen prettig leven. Uitgehuwelijkt aan Willem was het huwelijk geen succes. Willem liet haar krankzinnig verklaren, waarna ze op haar 32-jarige leeftijd de rest van haar leven (nog bijna één jaar) doorbracht in twee kamers met dichtgemetselde ramen in een paleis in Dresden. Ze stierf aan verwaarlozing en uitputting.

Albrechtsburg - Anna van Saksen

Luther koos slim moment

De belangrijkste bezienswaardigheden van Wittenberg liggen bijna allemaal aan één straat. Aan de ene kant de Slotkerk (met de beroemde kerkdeuren) en aan de andere kant het Lutherhuis. In 1507 diende de Slotkerk als universiteitsaula en gebruikten de professoren de kerkdeuren als ‘nieuwsborden’. De vele relikwieën van de Keurvorst werden jaarlijks met Pasen en op 1 november in de kerk getoond. Daar kwamen veel bezoekers op af. Luther koos daarom bewust voor 31 oktober om zijn stellingen op de kerkdeur te spijkeren. Dat zou veel lezers opleveren. Een slim gekozen communicatiemoment dus. Mede daarom werd zijn actie snel opgepakt én doorverteld.

Wanneer ga jij deze reis maken?

Fietsvakantie Langs de Elbe van Dresden naar Magdeburg

Prijzen en data

Route informatie

Op de uitstekend bewegwijzerde Elbe-Radweg tussen Dresden en Magdeburg fiets je voornamelijk door het UNESCO-‘Biosphärenreservat Mittelelbe’. Naast afwisselende natuur biedt de route ook cultuur in overvloed. Om te beginnen in Dresden - het “Florence aan de Elbe”. Vervolgens verblijf je in de voormalige residentiesteden Torgau en Wittenberg (in de 15de eeuw het epicentrum van de Reformatie) en Dessau, de stad van het wereldberoemde Bauhaus. Je komt in fraaie laatmiddeleeuwse stadjes als Pirna en Meißen en door het uitgestrekte tuinenrijk Dessau-Wörlitz (UNESCO-Werelderfgoed). De tocht eindigt in stijl aan de voet van de imposante Magdeburger Domtorens.

Fietsvakantie Langs de Elbe van Dresden naar Magdeburg

Tip:
Dresden leent zich uitstekend voor een verlenging van jouw vakantie. Je kunt er beroemde musea bezoeken en een in de reisbescheiden beschreven stadswandeling of stadsrondrit maken.

Reisinformatie

Inclusief

 • 7 nachten verblijf op basis van logies en ontbijt of 4x halfpension + 3x logies en ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Routebeschrijving, kaarten en GPS-tracks
 • Entree Slot Pillnitz
 • Gratis overnachting in Dresden voor de tocht op aanvraag in juli en augustus

Exclusief

 • Dagtrein heen naar Dresden, terug vanaf Magdeburg: wij kunnen de trein voor je reserveren
 • Terugtransfer personen van Magdeburg naar Dresden dagelijks per trein (€ 25,-) vooraf reserveren bij Eigen-Wijze Reizen. Fiets kan eventueel mee in de trein; kaartje ter plaatse regelen en betalen.
  Wil je niet met de fiets in de trein? Jouw eigen fiets kan op donderdag en zaterdag met een nachttransport teruggebracht worden naar Dresden. De kosten zijn € 55,- incl. transportverzekering. Alléén direct bij boeking te reserveren. 
 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting
 • Entreeprijzen, transfers etc. die niet bij inbegrepen vermeld staan

 • Reissom niet inclusief huurfiets
 • Huurfiets (excl. fietsverzekering): € 95,- p.p. 
  Verlenging op aanvraag
 • E-bike: (excl. fietsverzekering): € 195,- p.p.
  Verlenging op aanvraag
 • Fietsverzekering: Je kunt à € 1,77 per dag een aparte fietsverzekering bij Eigen-Wijze Reizen afsluiten. Een reisverzekering voorziet vaak niet in een fietsverzekering tegen schade en/of diefstal.
 • Bij het reserveren van een huurfiets/e-bike vragen wij (achteraf) naar de lichaamslengte zodat wij kunnen zorgen voor een passende fiets.
 • Lees meer over huurfietsen en fietshelmen

 • Parkeren: In Dresden, parkeerplaats bij aankomsthotel tegen betaling. Gratis in de Pieschener Allee
 • In Juli en Augustus gratis overnachting in Dresden vòòr het arrangement, moet direct bijgeboekt worden (aangeven bij opmerkingen)
 • Halfpension mogelijk op dag 3,4,6 en 7. Kan ook in restaurants in de buurt zijn.

Veel gestelde vragen

NH Dresden of Grand City Hotel Dresden Zentrum in Dresden. Hotel Mercure of Hotel Wettiner Hof in Riesa. Hotel Goldener Anker of Hotel Torgauer Brauhof of Central Hotel of Hotel-Torgau zum Markt in Torgau. Hotel Schwarzer Bär of Luther Hotel in Wittenberg. NH Dessau of Radisson Blu Fürst Leopold Hotel in Dessau –Rosslau. InterCityHotel Magdeburg of Hotel Ratswaage in Magdeburg.

Maximaal 343 kilometer, minimaal 258 kilometer.

Ja, dat is inbegrepen.

Ja, en desgewenst kan er een GPS-apparaat à € 45,- worden gehuurd.

Ja

Terugtransfer personen van Magdeburg naar Dresden dagelijks per trein (tegen betaling), vooraf reserveren bij Eigen-Wijze Reizen. Fiets kan eventueel mee in de trein; kaartje ter plaatse regelen en betalen. Wilt u niet met de fiets in de trein? Uw eigen fiets kan dan tegen betaling met een nachttransport teruggebracht worden naar Dresden. U levert de fiets dan op donderdagavond/zaterdagavond in en de volgende dag staat de fiets in het hotel in Dresden. Alléén direct bij boeking te reserveren. 

Dit vonden anderen van de

Fietsvakantie Langs de Elbe van Dresden naar Magdeburg

Dresden elbe fietsvakantie
Dresden elbe fietsvakantie
Denkmal der begegnung
Denkmal der begegnung
Woerlitz Elbe
Woerlitz Elbe

Prijzen en data

Stel je reis samen

Startdatum

Dit is de eerste dag van je fietsvakantie. Desgewenst kan je later een extra overnachting bijboeken vóór de startdatum van je fietsvakantie.