2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Fietsen langs water: ontdek Nederland op een unieke manier! 

In Nederland is fietsen een populaire activiteit. Het platte landschap en het uitgebreide fietspadennetwerk maken het land ideaal om per fiets te verkennen. In deze blog zullen we enkele prachtige fietsroutes in Nederland bespreken, van historische stadjes langs de voormalige Zuiderzee tot een ontspannen fietstocht langs de Maas en een avontuurlijke route langs historische forten en vestingen. Of je nu een recreatieve fietser bent of een meer ervaren avonturier, er is voor ieder wat wils. 

Zuiderzeeballade 

In het kleine Enkhuizer Almanak Museum (Havenweg 1) vind je wijze levenslessen zoals "Niet zeuren over de koffie, we worden allemaal oud en slap." Deze lessen zijn te vinden op verschillende kaarten in het voorportaal en zijn ook te koop. Een paar stappen verder leer je hoe je een schip door een flessenhals loodst in het Flessenscheepjesmuseum (Zuiderspui 1), dat de grootste collectie flessenscheepjes ter wereld heeft. De meest fascinerende attractie van VOC-stad Enkhuizen is echter het Zuiderzeemuseum, een reconstructie van een oud Zuiderzeestadje. 

Verkoelend uitwaaien Enkhuizen is een van de vele stadjes rondom de voormalige Zuiderzee. Tijdens deze waterrijke trektocht begin je in Huizen, bezoek je Muiden en Amsterdam en fiets je door de polders langs nieuwsgierige koeien en luidruchtige steltlopers naar Volendam, Edam, Enkhuizen. Vervolgens kun je per boot verder uitwaaien naar het Friese Stavoren en Hindeloopen, waarna Giethoorn en Kampen volgen. Langs de randmeren fiets je via Elburg (dat al stadsrechten had in de 13e eeuw en stadsmuren heeft) en de authentieke vissersdorpen Nunspeet en Spakenburg terug naar Huizen. 

Bekijk deze fietsklassieker 

Friese meren en steden 

In februari roepen de meeste schaatsliefhebbers hoopvol: "It giet oan". Maar voordat het ultieme schaatsfestijn van Nederland door kan gaan, zet de dooi al in. Gelukkig kun je ook zonder ijs de elf steden van Friesland bezoeken. Het is zelfs warm aanbevolen als het kwik stijgt, want je fietst voortdurend langs verkoelende slootjes en meren. 

Idyllische dorpen en romantische dorpskernen 

Tijdens een vierdaagse fietstocht fiets je langs vaarten, over bruggetjes en door idyllische dorpen en stadjes zoals Workum, Bolsward, Sneek, Sloten en Stavoren. Hindeloopen, één van de elf steden van Friesland, heeft al sinds de 13e eeuw stadsrechten en is een bezoek meer dan waard. Alle stadjes zijn rijk aan monumentale panden met prachtige trap- en halsgevels. Zet je fiets even tegen een gevel en geniet van een ijsje op een bankje bij een gracht of waterkant. 

Zoek het water 

Het water als bondgenoot 

Al eeuwenlang strijden de Nederlanders tegen het water om zichzelf te beschermen tegen overstromingen en dijkdoorbraken. Maar soms kan water ook een welkome bondgenoot zijn. In 1672, ook wel bekend als het Rampjaar waarin 'het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was', rukten Franse soldaten op. Door een brede strook land onder water te zetten, konden de Hollanders de Franse bezetters op veilige afstand houden. Een laagje water van slechts veertig centimeter was genoeg, omdat het te diep was voor zowel man als paard. 

Langs forten en vestingen 

Vandaag de dag gebruik je geen paard meer, maar jouw trouwe fiets om langs de historische route te fietsen. De moeizame paden van toen zijn vervangen door gladde fietspaden die je van Weesp via de slingerende Vecht naar Utrecht, Wijk bij Duurstede en Gorinchem voeren. Tijdens deze tocht passeer je vele indrukwekkende forten, vestingen en batterijen. Niets of niemand kan je tegenhouden tijdens deze avontuurlijke tocht. Kies je voor de zesdaagse variant, dan fiets je via Noorden en de Nieuwkoopse Plassen terug naar Weesp. 

Beleef de waterlinie 

Van geboorte tot volwassenheid... of vrouwelijkheid 

Een rivier volgen vanaf de bron tot aan de monding is als het zien opgroeien van een pasgeboren baby tot volwassenheid. Fietsend langs de Maas is dit niet anders, ook al ervaar je tijdens deze tocht slechts een deel van die groei. Dit geldt vooral wanneer je fietst van het Franse Sedan, via België, naar het Nederlandse Maastricht. Fietsroutes langs rivieren zijn populair en deze is daarop geen uitzondering. Je fietst vaak vlak en dat maakt het extra ontspannen. In Frankrijk beleef je het mooie gedeelte dat bekend staat als de Voie Verte Trans-Ardennes. En in België is het zeker de moeite waard om te stoppen in steden als Luik, Namen en Dinant, met zijn hooggelegen citadel (maak je geen zorgen, je kunt met een kabelbaan omhoog). Of bij een van de vele prachtige kastelen en buitenhuizen. 

De mooiste van Europa Je kunt er ook voor kiezen om de tocht in Maastricht te beginnen. Via voornamelijk gemarkeerde fietspaden volg je de kronkelende rivier. Soms heb je uitzicht op de wijngaarden, dan weer op het glooiende landschap. En zo nu en dan krijg je te maken met hoge en steile hellingen en rotswanden vlak naast je. Deze fietsroute is eerder uitgeroepen tot de mooiste van Europa. 

Bekijk de waterrijke trektocht