Zoek de zon op korting. € 100,- op trektochten en € 50,- op standplaatsen. Klik hier voor de voorwaarden.

2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Fietsvakantie in Nederland ontdek bijzondere plekjes

Nederland heeft zoveel meer te bieden dan alleen de grote steden en bekende toeristische attracties. Tijdens een fietsvakantie ontdek je de mooiste plekjes van ons land en kom je op plaatsen waar je anders nooit zou komen. Van historische stadjes tot idyllische plattelandsdorpjes en van prachtige natuurgebieden tot bijzondere culturele hotspots.

Fruit, koffie en kersengebak to go bij Museumtuin 't Olde Ras in Doesburg

Op zoek naar een bijzondere plek buiten het historische Doesburg? Bezoek dan Museumtuin 't Olde Ras, gelegen net buiten de stad. Hier verzamelen, behouden, vermeerderen en verkopen eigenaren Tessa Brouwer en Aron Aalderink oude fruitrassen namens de Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur. Soms is er nog maar één exemplaar over van een bepaald ras, waarna de boom geënt wordt en het nageslacht vervolgens in de verkooptuin wordt gezet. Op deze manier hopen de eigenaren dat oude rassen weer terugkomen in Nederlandse tuinen. In de museumtuin worden zo'n 1.500 verschillende rassen getoond, waaronder de elders verdwenen Rembrandt-appel en de Bereczki-kweepeer waarvan zij de moederboom hebben. 

Normaal gesproken kun je in de tuin genieten van koffie, kersengebak en vers fruit. Door de maatregelen rondom het coronavirus is dit momenteel echter alleen to go mogelijk. Toch is Museumtuin 't Olde Ras een leuk afstapje tijdens je fietsvakantie in Zutphen of Vorden. Het adres is Parallelweg Den Helder 1 in Doesburg. 

museumtuin


Hanzesteden: van koek tot croque 

Als je houdt van historie en middeleeuwse stratenpatronen, dan is Deventer een stad die je moet bezoeken. Het historische centrum ademt één en al Hanze-historie en herbergt talloze authentieke straatjes. Vooral het fraaie Bergkwartier is de moeite waard om te ontdekken. Hier hoor je het geroep van kooplui, kakelende kippen en het gebulder van handkarren. 

Een bijzondere winkel die je niet mag missen als je in Deventer bent, is die van Jb. Bussink. Hier bakt en verkoopt men al meer dan vierhonderd jaar de enige echte Deventer Koek volgens een eeuwenoud geheim recept. Neem een koek mee in de fietstas voor later, of schuif aan op het terras van Café Cuisine St. Maxime voor een vleugje Parijs in de Hanzestad. Bestel hier gerust een tosti ham-kaas in het Frans, oftewel een croque monsieur. 

Naast Deventer proef je de Hanzesfeer ook nog in steden als Zwolle, Hasselt en Hattem. Deze steden herbergen fraaie overblijfselen uit de 14e en 15e eeuw en liggen meestal aan het water, want dat was destijds belangrijk voor het transport. Bezoek deze Hanzesteden tijdens je fietsvakantie in Zwolle of je fietstrektocht langs IJssel en Vecht. 

deventer-woningen


Dagje uit? Ga fietsen in een schilderij! 

Fietsen door een schilderij van Van Gogh? Het is bijna mogelijk op het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in de buurt van Eindhoven. Dit pad maakt deel uit van de Van Gogh fietsroute, waarbij je meer kunt leren over het leven van de wereldberoemde schilder. Maar je moet er wel geduld voor hebben, want pas in de avond wordt het bijzondere van dit pad zichtbaar. De in een cirkel gelegde steentjes in het wegdek lichten dan op, net als de sterrenhemel op het schilderij 'Sterrennacht' van Van Gogh. 

Beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde heeft een innovatieve technologie gebruikt, waarbij het pad wordt verlicht door duizenden fonkelende steentjes. Hierdoor ontstaat een spel van licht en poëzie. "Ik wilde een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving. Techno-poëzie dus", aldus de kunstenaar. 

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is een unieke ervaring die je niet mag missen. Het is niet alleen een must-see voor kunstliefhebbers, maar ook voor fietsers die van een bijzondere route houden. Het pad is gratis te bezoeken en is een prachtige toevoeging aan je dagje uit in Eindhoven en omgeving. 

Fietsvakantie Zutphen 
Bekijk de fietsvakantie 

Fietsvakantie Vorden 
Bekijk de fietsvakantie 

Fietsvakantie Zwolle 
Bekijk de fietsvakantie 

Fietsvakantie IJssel en Vecht 
Bekijk de trektochtvakantie