2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Ontdek het onontdekte Puglia

De 'hak van Italië' staat bekend als een prachtig gebied, maar toch wordt Puglia nog steeds minder bezocht dan andere regio's. Gelukkig maar, want zo blijft het authentieke karakter van dit stukje Italië bewaard. Barokstadjes, olijfgaarden en vreemde conische huisjes zijn hier nog onontdekt. Stap op de fiets en ontdek het onontdekte puglia waarbij je mond steeds openvalt van verbazing, 6 routes vol verassingen! 

ETAPPE 1: 

Grotwoningen in Matera 

Matera is beroemd om zijn sassi, de eeuwenoude grotwoningen die sinds de 8e eeuw een schuilplaats boden aan gevluchte kloosterlingen uit het Byzantijnse Rijk. Langzaam werden er steeds meer woningen in de grotten uitgehouwen en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen. Tot 1953 werden deze sassi door bijna 15 duizend mensen bewoond, soms zelfs met hun vee. Uit hygiënische overwegingen verbood de regering om er nog te wonen. 


Als in een filmset 

Na het verbod werden de bewoners overgebracht naar sociale woningen. Nu staan deze grotwoningen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze zijn zo bijzonder dat er zelfs films zijn opgenomen. En inderdaad, wandelend door Matera lijkt het alsof je zo een filmset binnenrijdt. Die van Ben Hur bijvoorbeeld, The Passion of the Christ of... de nieuwste missie van James Bond: No Time to Die (première nu in oktober 2021). 

matera


ETAPPE 2: 

Trulli, trulli en nog eens trulli 

De tweede verbazing ontglipt je op de volgende dag bij het zien van al die trulli (meervoud van trullo) in en rond Alberobello. De conische huisjes staan als witte paddenstoelen in het landschap. Alleen al hun naam klinkt fabelachtig. De vorm is dat ook: rond, wit en met een kegelvormig dak. De oudste zijn al honderden jaren voor Christus gebouwd. Eeuwenlang waren het eenvoudige huizen voor eenvoudige mensen, nu zijn sommige ook ingericht als charmehotel. In en rond de stad Alberobello staan zeker 1.500 van deze verbazingwekkende 'paddenstoelen'. 

ETAPPE 3: 

Eeuwenoude olijfgaarden 

Volgens de Italianen behoren de stranden van Puglia tot de mooiste van het land. Vooral bij Bari en Lecce zijn de stranden en rotsformaties oogverblindend mooi. Maar dat is geen reden om het achterland te vergeten. De regio is namelijk de grootste leverancier van olijven, van bruine en groene tot lila en zwarte. Nog mooier dan de vrucht zijn de grillige bomen die vaak zes tot zeven eeuwen oud zijn. En daartussen staan imposante burchten en opmerkelijke monumenten, zoals de eerder ontdekte trulli. Dat ontdek je ook tijdens de derde etappe, van Alberobello naar Ostuni. 

Zo eet je spaghetti… en zo drink je koffie! 

Heb je trek gekregen van het fietsen? Een bord spaghetti geeft je weer energie. Maar hoe eet je spaghetti in Italië? In elk geval niet door je pasta te snijden. En de pasta met je forchetta (vork) in een lepel draaien, is ook not done. Je selecteert met je vork enkele sliertjes en draait die lepelloos tegen de zijkant van je diepe bord. Koffie toe? Bestel dan een espresso. Of een macchiato: espresso met een scheutje melk. Cappuccino drink je alleen in de vroege ochtend. 

ETAPPE 4: 

Boordevol geschiedenis 

Na een treinrit naar Lecce stap je weer op de fiets en duik je het binnenland in om tot slot aan de kust in Gallipoli te eindigen. Deze kustplaats was ooit een Griekse nederzetting, daarna werd het een Romeinse kolonie. In de loop der eeuwen heeft het heel wat plunderingen moeten doorstaan, onder meer door de Vandalen en de Goten. Uiteindelijk bouwden de Byzantijnen de kustplaats weer op. Een stad waar je de geschiedenis achter zowat elke straathoek tegenkomt. In de loop van de 18e eeuw werd Gallipoli de grootste leverancier van olijfolie rond de Middellandse Zee. 


ETAPPE 5: 

Sierlijke bouwwerken 

Het heuvelachtige landschap van Puglia lijkt op dat van Toscane, maar dan zonder de drukte van toeristen. Hierdoor kan je ontspannen genieten van het gevarieerde aanbod van Puglia. Bijvoorbeeld van de barokke stad Lecce, die je op de zevende fietsdag opnieuw bezoekt. Veel gebouwen stammen uit de 17e eeuw en hebben weelderige versieringen vanwege de gemakkelijk te bewerken steensoort. Neem bijvoorbeeld het seminarie, dat vroeger zangers voor het Vaticaan voorzag, waaronder castraten met een hoge mannenstem vanwege hun castratie. 

bouwwerken


Proef Puglia: maak je eigen limoncello 

Wil je alvast in de sfeer komen van het zuiden van Italië? Was dan zes citroenen en schil ze dun, zonder het witte velletje mee te nemen, want dat maakt de limoncello bitter. Doe de citroenschillen in een weckpot en schenk er 0,75 liter wodka bij. Dek de pot af en zet hem 15 tot 20 dagen op een donkere, koele plek. Breng vervolgens in een pannetje 4,5 dl water en 225 gr suiker aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en laat het afkoelen. Voeg het afgekoelde suikerwater toe aan het citroen-wodkamengsel. Zeef het geheel, schenk de limoncello in een gesteriliseerde fles en sluit deze af. Zet de fles op een koele, donkere plek en laat hem minstens een week op smaak komen. Serveer de limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer. Salute! 

ETAPPE 6: 

Heilige overblijfselen, een hemels afscheid 

Geloof je nog in Sinterklaas? Dan kan je dag 8 als verlengingsdag gebruiken om bijvoorbeeld nog eens de sassi in Matera te bezoeken of het oude centrum van kustplaats Bari te verkennen. In de Basilica di San Nicola bevinden zich de overblijfselen van onze Sinterklaas. De kerk werd kort na mei 1087 gebouwd door de Benedictijner abt Elia, nadat lokale zeelui de relieken van de heilige Sint-Nicolaas uit Myra naar Bari hadden overgebracht. 

Verse vis 

In Bari kan je één van de betere visrestaurants vinden, Ristorante Al Pescatore (Piazza Federico II di Svevia, 6/7), dat verse vis combineert met de beste Italiaanse keuken. Omdat de Adriatische Zee altijd dichtbij is, bieden vrijwel elk restaurant en iedere trattoria visgerechten op de menukaart aan. Geniet achteraf van een verfrissende limoncello. Een hemels afscheid van je ontdekkingsreis vol ooh's en aah's. 

Bekijk de Italiaanse fietsvakantie

bari-italie