Fietsvakantie Donauradweg, de Duitse Donauradweg

trektocht in Duitsland

Fietsen van de bron bij Donaueschingen naar Regensburg

 • LOGIES EN ONTBIJT, halfpension mogelijk
 • 6, 9 of 12 dagen
vanaf € 415,-
Prijzen en data
Hondje FVW Tocht Elektrische fiets

Super goede en flexibele reisorganisatie. Een foutje werd direct opgelost, zodat wij er geen enkele hinder van hebben ondervonden!

Jaap

» Lees meer reviews

Fietsvakantie Donauradweg, de Duitse Donauradweg

De Duitse Donauradweg vanaf Donaueschingen is zeker zo mooi als de Oostenrijkse, maar iets heuvelachtiger. Vanaf de bron aan de voet van het Zwarte Woud in Donaueschingen meandert de hier nog kleine Donau door schilderachtige land­schappen, met veel historische dorpen en steden. De route gaat over jaagpaden en autoluwe wegen, waarbij u langs burchten, kastelen en prachtige rotswanden komt en regelmatig mooie vergezichten heeft.

» Lees meer

Fietsroutes Donauradweg, de Duitse Donauradweg

6-daagse fietsvakantie Duitse Donauradweg

Dag 1 Aankomst in Donaueschingen

Deze fraaie, gevarieerde tocht begint in het overgangsgebied van de uitlopers van het Zwarte Woud naar de heuvels van Schwaben. U kunt eerst de Donaubron in het kasteelpark Fürstenberg bekijken.

Dag 2 Van Donaueschingen naar Mühlheim 50 km

Door een weidse vallei fietst u stroomafwaarts naar het aardige stadje Tuttlingen, aan de voet van een kasteelruïne. 
U overnacht in het op een vooruitgeschoven rots gelegen oude vesting- en vakwerkstadje Mühlheim an der Donau. 

Dag 3 Van Mühlheim naar Scheer 60 km 

U fietst in een zeer afwisselend landschap van steile beboste heuvels met kalkrotsen, moerasbosschages en oeverweides. Het eerste traject is bovendien nagenoeg autovrij. Wel zijn er enkele korte, steile hellingen te overwinnen. In het plaatsje Beuron vindt u een goed onderhouden eeuwenoude abdij, waarvan slechts de kerk te bezoeken is. 
Daarna biedt de Donauvallei wat meer ruimte aan dorpjes.  Aan de rand van het hoog gelegen Inzigkofen kunt u pauzeren bij het voormalige klooster (met Bauernmuseum) en/of een wandeling maken door een prachtig park. 

Dag 4 Van Scheer naar Obermarchtal 38 km

Waar de vallei breder wordt, komt u eerst  in het middeleeuwse vakwerkstadje Mengen. Daarna fietst u over rustige landwegen door overwegend agrarisch gebied naar Riedlingen. Hier is het zeker de moeite om de oude binnenstad te bekijken. Uw overnachtingsplaats Obermarchtal bezit een prachtig kloostercomplex met een juweel van een barokke kloosterkerk. 

Dag 5 Van Obermarchtal naar Ulm 63 km

Vandaag volgt u de Donau via enkele mooie dorpen naar het levendige stadje Ehingen. Hier verlaat u de Donau om via een afwisselender traject door de smalle beboste zijdalen van de riviertjes Schmiech en Blau naar Ulm te fietsen. In het charmante oude stadje Blaubeuren moet u zeker de tijd nemen om het benedictijnerklooster en het schitterende laat-gotische interieur van de 15e eeuwse kloosterkerk te bezichtigen. Zoveel mogelijk de Blau volgend, fietst u naar de Altstadt van Ulm, waar uw hotel ligt of iets daarbuiten aan de oever van de Donau.

Dag 6 Vertrek

Per trein reist u terug naar Donaueschingen.

9-daagse fietsvakantie Duitse Donauradweg

Dag 1 t/m 5  

De dagindeling is gelijk aan de 6-daagse reis.

Dag 6 Van Ulm naar Lauingen 55 km

Günzburg is te midden van de uitgestrekte moerasbossen een eerste aangename pleisterplaats met historische bezienswaardigheden. Vanaf hier fietst u verder door het vlakke landschap met moerasbosschages afgewisseld met weilanden en akkers en enkele stadjes, waaronder Lauingen met haar mooie marktplein. 

Dag 7 Per trein van Lauingen naar Neuburg, van Neuburg naar Bad Gögging 63 km

Vanaf Lauingen krijgt u een treintransfer naar Neuburg. De ommuurde Altstadt en zeker het gerenoveerde Residenzschloss van Neuburg zijn een uitgebreide bezichtiging waard. 
Daarna komt na een kaarsrecht traject en via het historische centrum van Ingolstadt, de stad van het Reinheitsgebot voor Duitse bieren, fietst u  over prima ‘Feinsterschotter’-wegen naar het charmante vestingstadje Vohburg. U overnacht verderop in het kleine kuuroord Bad Gögging.

Dag 8 Van Bad Gögging naar Regensburg 51 of 37 km, gedeelte Weltenburg-Kelheim per boot 

Vandaag een afwisselend programma voordat u arriveert in één van de grootste en best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Duitsland: Regensburg. 
U fietst langs hopakkers naar de Abens. Langs deze zijrivier bereikt u de Donau en over een rustige weg in een afwisselend landschap bereikt u via het plaatsje Weltenburg de prachtig gelegen Benediktinerabtei Weltenburg.
Daar neemt u de  boot langs de steile rotswanden van de Donaudurchbruch. U stapt weer aan land in Kelheim met een kleine, maar fijne Altstadt. Vanaf hier kunt u nog een bezoek brengen aan de hooggelegen monumentale Befreiungshalle die u vanaf de boot heeft gezien. 
Na Kelheim steekt u over naar de rechter oever en fietst over rustige (gravel)wegen merendeels vlak langs de Donau en  heeft u een prachtige entree van de Altstadt van Regensburg. 

Dag 9 Vertrek

Na een bezoek aan het Walhalla, een 19e eeuwse eretempel met o.a. bustes van de Duitse geschiedenis, kunt u kiezen om met de trein verder te reizen naar de driestromenstad Passau of u krijgt een terugtransfer naar Donaueschingen. 

12-daagse fietsvakantie Duitse Donauradweg

Dag 1 t/m 8  

De dagindeling is gelijk aan de 9-daagse reis.

Dag 9 Van Regensburg naar Straubing 55 km

Vandaag fietst u langs de Noordoever naar het mooie plaatsje Straubing. Onderweg kunt u in Donaustauf een bezoek brengen aan Walhalla. Vervolgens fietst u naar Wörth met de grote burcht als blikvanger. Uw overnachtingplaats is Straubing met een mooi historisch marktplein, enkele fraaie kerken en een prachtig oud kerkhofje.

Dag 10 Van Straubing naar Hengersberg 52 km

De route van vandaag gaat grotendeels over rustige dijkwegen. Onderweg kunt u een kleine ‘pelgrimstocht’ maken in Bogen. In Metten is een benedictijner klooster met een beroemde bibliotheek. U komt door de wat grotere plaats Deggendorf met een marktplein met vele terrassen.

Dag 11 Van Hengersberg naar Passau 56 km

Vandaag fietst u grotendeels over dijk- en oeverpaden vrij vlot naar uw eindbestemming Passau, waar u dan voldoende tijd heeft om deze 'drie-rivieren-stad' te  bekijken. Elke dag is er om 12.00 uur in de Dom St. Stephan een concert op het grootste kerkorgel ter wereld.

Dag 12 Vertrek

Vanaf Passau reist u per trein terug naar Donaueschingen.

Boek nu

 

Maak het uzelf gemakkelijk

Alle informatie over deze reis op uw gemak nalezen?
Dat kan!

Uw wensen staan centraal

Binnen ons aanbod staan uw wensen centraal. Wilt u reizen op andere dagen of de vakantie uitbreiden met extra dagen? Onze medewerkers zitten voor u klaar en informeren u graag over de mogelijkheden.

bel +31 (0)53 430 34 35

Reviews fietsvakantie - Donauradweg, de Duitse Donauradweg

Lees de verhalen van onze klanten

Super goede en flexibele reisorganisatie. Een foutje werd direct opgelost, zodat wij er geen enkele hinder van hebben ondervonden!

15-01-2019 - Jaap

De reis was erg mooi. Aanrader

21-08-2018 - Jan Verboom

De fietsvakantie langs de Donau was prachtig. Alles was perfect geregeld: pensions, bagage, vouchers, transfer naar de auto, informatie vooraf. Wij hebben genoten van de diversiteit van de plaatsen en omgeving.

13-08-2018 - Arnold Wesselman en Willy Duineveld

Goed georganiseerde reis met mooie hotels en prima ontbijt en diner!

06-07-2018 - Anoniem

Het was echt een hele mooie reis alleen er zaten wel erg veel grindwegen in en dat is toch wel lastig fietsen maar we hadden ook een erg droge periode.

06-07-2018 - Gezienus Dobben

We kunnen deze reis van harte aanbevelen.

09-08-2017 - J.m. Verwer

Voor natuurliefhebbers is de eerste tocht langs de Donau, van Donaueschingen tot Regensburg een pareltje, je ontdekt er vele aspecten van de schoonheid der natuur, overstromingsgebied, beverburchten, bossen, weidse dalen. Voor wie echt tijd heeft is er onderweg veel te zien, niet enkel de historische steden, de pracht van de omgevingen onderweg zijn groots.

02-08-2017 - Jan Joye

Aanbevolen. Heel mooie reis.

02-08-2017 - D.A. Berents

Het was een heerlijke reis met veel afwisseling door een mooi gebied. Zorgeloos omdat hotels, route beschrijving en bagagevervoer goed geregeld waren.

22-06-2017 - Anoniem

EWR maakt persoonlijk op maat gemaakt reizen mogelijk.

28-09-2016 - Marina Jansen

De informatie in de reisbescheiden was goed. Meer gebruik gemaakt van de kaart dan van de routebeschrijving. We zouden zo weer een reis boeken bij Eigen-Wijze Reizen.

16-09-2016 - Anoniem

Wij fietsen elk jaar met Eigenwijze-Reizen en zijn over het algemeen zéér tevreden over het aanbod en de invulling van de reizen. Misschien wel het leukste vinden wij de mogelijkheid om als je tijd en zin hebt in een langere fietsvakantie dat het ook mogelijk is om een aantal week-reisjes aan elkaar te plakken tot een langere tocht. Bijvoorbeeld; Langs de Loire, Rhone, Donau en Lissabon-Faro... etc etc

18-08-2016 - M. Siekman - Schaefers

We kijken met veel plezier terug op onze eerste langere en buitenlandse fietsvakantie.
Het was een prachtige tocht, heel afwisselend en door plaatsen waar we van tegen elkaar de wens uitspraken om er een extra dag door te kunnen brengen, zoals Ulm, Regensburg en Straubing.
Technisch gezien was het geen moeilijk traject. Ook de bewegwijzering onderweg is uitstekend.
De accomodaties hebben we als goed ervaren. De mogelijkheid om de auto in de parkeergarage van hotel Wyndham achter te kunnen laten was een geruststelling.
Suggesties om het nog plezieriger te maken: Een kledingadvies, want we vonden het lastig om een goede keuze te maken, waardoor we te veel mee hebben genomen.
Het beste "grote" hotel vonden we ASAM in Straubing, het beste "kleine", hotel Krone in Mühlheim.
Met dank voor de ondersteuning onderweg!

21-06-2016 - Geert en Wilma van Dijken

Juni 2008:
We vonden dit een relaxte tocht, gezellig door medefietsers, zonder dat dit er teveel waren. Het was een gemakkelijk traject. Zeker de laatste 3 dagen was voor plus-plus-plussers. Het eerste gedeelte van de tocht vonden we wat betreft natuur het mooist. Prachtige ongemaaide en onbespoten velden. De steden, ook de kleinere waren zeer de moeite waard.

22-07-2015

Foto's Donauradweg, de Duitse Donauradweg

Reisdetails Donauradweg, de Duitse Donauradweg

Extra prijsinformatie

 • Reisdata:
  6- en 9-daagse: 9 mei t/m 6 oktober
  12-daagse: 23 mei t/m 15 september
 • Aankomstdag: iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
 • Toeslag halfpension:
  6-daagse: € 110,- p.p.
  9-daagse: € 180,- p.p.
  12-daagse: € 250,- p.p.
 • Toeslag eenpersoonskamer:
  6-daagse: € 90,- p.p.
  9-daagse: € 140,- p.p.
  12-daagse: € 195,- p.p.
 • Dagtrein naar Donaueschingen, terug vanaf Ulm: prijsindicatie € 90,- (incl. zitplaatsreservering)
 • Dagtrein naar Donaueschingen, terug vanaf Regensburg: prijsindicatie € 140,- (incl. zitplaatsreservering)
 • Huurfiets (excl. fietsverzekering): € 55,- p.p.
  7 of 21 versnellingen, tas en slot
  Verlenging € 8,- p.p. per dag
 • E-bike (excl. fietsverzekering): € 140,- p.p.
  Verlenging € 20,- p.p. per dag
 • Extra nacht(en) LO: vanaf € 50,- p.p. per nacht
  Extra nacht eenpersoonskamer LO: vanaf € 74,-

Inclusief

 • 5, 8 resp. 11 nachten o.b.v. LO of HP
 • Bagagevervoer t/m laatste fietsdag
 • Routebeschrijving met kaarten
 • Treinkaartje Dillingen-Neustad a.d. Donau incl. fiets (9- resp. 12-daagse)
 • Terugtransfer per trein naar Donaueschingen:
  Vanaf Ulm: per trein (fiets niet in begrepen, kosten fiets zijn € 5,-)
  Vanaf Regensburg: op zaterdag per bus (fiets niet in begrepen, kosten fiets zijn € 22,-); andere dagen per trein (fiets niet in begrepen, kosten fiets zijn € 5,-)
  Vanaf Passau: per trein (fiets niet in begrepen, kosten fiets zijn € 5,-)

Exclusief

 • Dagtrein retour Donaueschingen-Ulm: prijsindicatie € 90,- (incl. zitplaatsreservering)
 • Dagtrein retour Donaueschingen-Regensburg: prijsindicatie € 140,- (incl. zitplaatsreservering)
 • Indien per trein: taxi van/naar hotel , ca. € 10,- per rit
 • Boottocht Weltenburg-Kellheim, ca. € 10,- incl. fiets (9- resp. 12-daagse)
 • Veren en optionele treintransfers onderweg

Bijzonderheden

 • Parkeren: in Donaueschingen onbewaakte parkeerplaats gratis
 • Bij een enkel hotel dineert u in een restaurant nabij
 • Hond mag mee: ca. € 10,- per nacht
 • Vervoer eigen fiets terug naar Donaueschingen per bus, alleen mogelijk vanaf Regensburg op zaterdag als u zelf ook per bus naar Donaueschingen terug gaat. 
 • De huurfiets is exclusief fietsverzekering. U kunt à € 1,77 per dag een aparte fietsverzekering bij Eigen-Wijze Reizen afsluiten. Uw reisverzekering voorziet vaak niet in een fietsverzekering tegen schade en/of diefstal.
Boek nu

Prijzen en data - Donauradweg, de Duitse Donauradweg

Maak uw keuze uit de volgende tochten

Tocht keuzehulp

 • Reisdata:
  6- en 9-daagse: 9 mei t/m 6 oktober
  12-daagse: 23 mei t/m 15 september
 • Aankomstdag: iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
 • Toeslag halfpension:
  6-daagse: € 110,- p.p.
  9-daagse: € 180,- p.p.
  12-daagse: € 250,- p.p.
 • Toeslag eenpersoonskamer:
  6-daagse: € 90,- p.p.
  9-daagse: € 140,- p.p.
  12-daagse: € 195,- p.p.
 • Dagtrein naar Donaueschingen, terug vanaf Ulm: prijsindicatie € 90,- (incl. zitplaatsreservering)
 • Dagtrein naar Donaueschingen, terug vanaf Regensburg: prijsindicatie € 140,- (incl. zitplaatsreservering)
 • Huurfiets (excl. fietsverzekering): € 55,- p.p.
  7 of 21 versnellingen, tas en slot
  Verlenging € 8,- p.p. per dag
 • E-bike (excl. fietsverzekering): € 140,- p.p.
  Verlenging € 20,- p.p. per dag
 • Extra nacht(en) LO: vanaf € 50,- p.p. per nacht
  Extra nacht eenpersoonskamer LO: vanaf € 74,-